Back to top

Ülésezett a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet

Publikálva: 2017, február 28 - 08:44
Évértékelő ülést tartott a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet 2017 február végén, melyen az elmúlt időszak mellett többek között áttekintették a 2017-es év feladatait is.

Együttműködés

A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet továbbra is felajánlja a segítségét Dunaszerdahely város múltjával, a hagyományok ápolásával kapcsolatos kérdésekben a városi hivatalnak, célként kitűzve, hogy közösen őrizzék a múlt értékeit a jövő generációjának.

Az egylet tagjai ezúton fejezik ki további együttműködési szándékukat a Pázmaneum Polgári Társulással és a Bíró Márton Polgári Társulással is, hiszen e két társulás azokat az értékeket vallja, amelyekkel a városvédő egylet is egyetért.

 

Értékmentés

A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet arra kéri a Városi Hivatalt és munkatársait, hogy a sikabonyi öreg temető kapcsán alaposan figyeljenek oda alaposan a városrész régi emlékeire. A sikabonyi öreg temetőben fontos, hogy az egykori sírköveket az elképzelések szerint egy új helyen felállítsák, illetve az egylet teljes mértékben támogatja, hogy az 1848-s honvédtiszt, Sikabonyi Gállfy Ignác sírja, illetve családi sírkertje a hivatal közleményében közöltek szerint megmaradjon, és történelmi emlékhellyé váljon.

Az egylet az egykori kistejedi temető helyén létesített kutyasétáltatót azonban továbbra is kegyeletsértőnek tartja, s kéri a hivatalt, hogy azt onnan helyezze át egy arra megfelelőbb helyre.

 

Szent György-napok

Az egylet idén is szorosan együttműködik Dunaszerdahely Város Önkormányzatával a Szent György-napok szervezése kapcsán – ennek keretében április 28-án megszervezi a Szent György-díjátadót, illetve történelmi kiselőadásokat tart a város iskolásai részére.

 

Világháborús emlékmű

A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet csatlakozik a város polgármesterének azon felhívásához, melyben arra kéri a polgárokat, hogy jelezzék azon rokonaik, ismerőseik nevét, akik dunaszerdahelyiként, sikabonyiként, ollétejediként, csótfaiként harcoltak az I. vagy a II. világháborúban, és hősi halált haltak, illetve fogolytáborban vesztették életüket.

Az egylet szakmailag és erkölcsileg is támogatja a világháborús katonahalottakra emlékező városi emlékmű, emlékhely létrehozását.

A tanácskozáson jelen volt Vajda Barnabás történész, egyetemi oktató, Nagy Attila helytörténész, Németh Margit pszichológus, a Katedra Alapítvány elnöke, Nagy Krisztián, a DAC krónikása, Bugár György, a helyi plébániai karitász vezetője és Karaffa Attila, a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke.

Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 városvédő egylet

Ezt már olvasta?

Cookies