Back to top

Újra látogatható a Csallóközi Múzeum

Publikálva: 2016, március 11 - 06:52
Az elmúlt időszak hosszabb kényszerszünete után újra megnyitotta kapuit a látogatók számára a Csallóközi Múzeum.
Újra látogatható a Csallóközi Múzeum

Fenntartójának, Nagyszombat Megye Önkormányzatának uniós támogatással sikerült átépíteni a hátsó kiállítási pavilont, ahol 2016. március 3-án nagyszabású tárlatnyitóval köszöntötték a nagyközönséget. Rendezték továbbá a kastély parkját – maga az egykori Biró, illetve Kondé kastély épületének rendbetétele azonban még várat magára.
A Csallóközi Múzeum igazgatóját, Zsigmond Tibort röviden az átalakításokról, illetve kurátorát, Nagy Iván etnológust a kiállítás bővítéséről kérdeztük.

– Megújult a Sárga kastély parkja, illetve kiállítási pavilonja. Mikorra várható az ünnepélyes átadás?
Zs. T.: – Noha a márciusi tárlatnyitóval lényegében átadtuk a nagyközönségnek a kiállítóteret, az ünnepélyes felavatással még meg kell megvárni a kedvezőbb időjárást, hiszen akkor válik majd igazán láthatóvá a parkban elvégzett munka is. Magát a múzeum állandó kiállítását a Sárga kastélyban már február 2-án kinyitottuk, azóta újfent látogatható.
– Összegezve, milyen munkák zajlottak?
Zs. T.: – Egyrészt elkészült a parkot és az épületet körülölelő kerítés, amelynek a Kondé utca felé eső részét kovácsoltvas kerítéssel „átláthatóvá” tettünk – ezáltal lényegében „kinyitottuk” a  kastélyt a város felé. Eddig ugyanis épp az épület legszebb részeit, elejét, oromzatát és címerét nem lehetett teljes pompájában látni.  Most már az eredeti bejáraton, a kiskapun keresztül érkezhetnek a látogatók. Sajnos, a szakemberek javaslatára, az ottani nagy, ám már korhadó belsejű fákat el kellett távolítanunk. Mindenesetre, mindent el fogunk követni, hogy újra „kizöldítsük”, élettel töltsük meg ezt a parkrészt is. Célunk, hogy az eredeti, legszebb állapotokat hozzuk vissza. Bárcsak az eredeti területtel büszkélkedhetne ez a kastély!
A pavilonnal és a mellette lévő raktárral, illetve a közöttük lévő területtel eredetileg másak voltak a terveink. Nemcsak felújítani szerettük volna a meglévő épületeket, hanem bővíteni is: egy új iroda- és raktárépülettel, hogy a kastélyban lévő irodahelyiségek is végre átadhassák a helyüket további kiállításoknak. Sajnos, a pénzcsomag kereteket szabott az elképzeléseinknek, így több mindenről, reméljük, csak egyelőre, le kellett mondjunk.   
– Az átalakításokkal egyben változott a kastély kiállítása is?
N. I. – Az elrendezése a kiállításnak megmaradt, ám az egyes témakörökön belül bővítettünk. Mit is jelent ez? A múzeum célja, hogy a Csallóköz minél több hagyományos szociális csoportját, illetve hagyományos kultúráját, megélhetési formáját bemutassa. Így ebből jelenítünk meg most kicsit többet. Például bővítettük a régészeti anyagot, nem volt jelen ugyanis az avar korszak, illetve a honfoglalás kora, ez a lenti nagy csarnokban tekinthető most meg.
Aztán méginkább felhívjuk a figyelmet a csallóközi köznemességre, hiszen köztudott, az egész Kárpát-medencében itt a Csallóközben voltak a legtöbben, akik az Árpád-korig vezetik vissza nemességüket. Vagy, hogy ismét egy konkrét példát említsek, az aranymosást, valamint a halászatot bemutató anyagok mellé most odakerült a pásztorkodás is. Például Khín Antal saját fotói is kinn vannak, ezek is nagy segítségek abban, hogy megmutassuk a régi világnak ezt a sajnos mára elfeledett szeletét is. Érdemes tehát eljönni, és bejárni a kastélyt, rácsodálkozni mi mindene van Csallóköznek!

Ezt már olvasta?

Cookies