Back to top

Újra kell indítani a rákszűréseket! – figyelmeztet az egészségügyi miniszter

Publikálva: 2021, május 18 - 13:44
A koronavírus-járvány miatt sajnos háttérbe szorultak a fontos szűrővizsgálatok is, melyek segítségével olyan súlyos betegségeket fedezhetnek fel az orvosok, mint amilyen a rák. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a mai Onkológia Szlovákiában című konferencián bejelentette, a következő hetekben újraindulnak a rákszűrések.
Újra kell indítani a rákszűréseket! – figyelmeztet az egészségügyi miniszter

„Bízom abban, hogy a pandémia lecsengése után a minisztérium teljes mértéken a betegekkel és azokkal a programokkal fog foglalkozni, amelyek félbeszakadtak”

– ígérte meg a konferenciát szervező betegszervezetek képviselőinek.

A méhnyakszűrések már júniusban elkezdődhetnek, a vastag- és végbélszűrések pedig ősszel.

A miniszter annak is utána kíván járni, miért tart egy innovatív rákgyógyszer regisztrációja nálunk már 2 éve, míg más országokban ez csak 4 hónap.

Fontos feladatnak tartja betegek menedzselését.

„A legjobban az irritál, ha a beteg diagnózis nélkül bolyong a kórházban. A betegek gyakran azzal a tanáccsal lépnek ki a rendelőből, keressenek szakembert”

– mutatott rá a problémára.

Elmondta azt is, szívesen találkozna a betegek érdekeit képviselő szervezetekkel, legalább negyedévente egyszer.

Európában 2020-ban 40 százalékkal csökkent az onkológiai diagnosztika. A pandémia lecsengését követően halasztást nem tűrően újra kell indítani a szűrővizsgálatokat és sokkal több figyelmet kell szentelni az utóbbi egy évben elhanyagolt rákos betegeknek. Erre figyelmeztetett a mai konferencián több betegszervezet is.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies