Back to top

Újra kamion Európa bajnokság a SLOVAKIA RINGEN

Publikálva: 2022, június 16 - 13:25
Újra nemzetközi motorsport-verseny otthona lesz a SLOVAKIA RING! Július első hétvégéjén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a dióspatonyi versenypályán az OMV MaxxMotion Goodyear Truck Race of Slovakia – kamion Európa-bajnokság (FIA ETRC).
Újra kamion Európa bajnokság a SLOVAKIA RINGEN

Legutoljára 2019-ben fogadtuk versenypályánkon az FIA ETRC óriási kamionokból álló mezőnyét, és minden alkalommal legnyűgöző versenyeknek voltunk szemtanúi. A 15 kamionból álló mezőnyből nem hiányozhatnak az olyan ismert nevek, mint Adam Lacko (a 2017-es idény győztese) és az ő Freightlinere vagy a méltán népszerű magyar versenyző és az előző idény bajnoka, Kiss Norbert (Révész Racing, MAN). Rajtuk kívül más korábbi bajnokok is ott vannak a mezőnyben. Például Jochen Hahn (Team Hahn Racing, IVECO), Sascha  Lenz (SL Trucksport 30, MAN) és Antonio Albacete (T Sport Bernau, MAN). A verseny egyben négy gyártó összecsapása – MAN, IVECO, SCANIA és Freightliner.

Az 5 300 kg tömegű, 13 000 köbcentiméter lökettérfogatú és 1 100 lóerős gépek idén összesen 32 versenyt teljesítenek 8 különböző helyszínen. Ennek értelmében az idei szezonban is 4 verseny szerepel minden versenyhétvége programjában.

A versenykamionok története több, mint 30 éve kezdődött, de az első Európa-bajnokság csak 2006-ban került megrendezésre. A verseny promótere az ETRA Promotion GmbH.

A Goodyear FIA ETRC szezonja az olaszországi Misánóban kezdődött, ahol kezdetét vette Kiss Norbi címvédése is. A magyar versenyző mindkét időmérőt „Super Pole” győzelemmel zárta, majd kétszer is győzni tudott. A maradék két versenyben pedig Antonio Albacete és Sacha Lenz emelhették a magasba az első helyért járó trófeát. A forró júniusi magyarországi versenyhétvégén Kiss Norbi a Hungaroring közönségét nem csak két pole pozícióval, de három futamgyőzelemmel is jutalmazta. A negyedik – egyszer megszakított, majd újraindított – versenyben pedig Adam Lacko ért be először a célba, miután egy őrült, több kamiont érintő baleset következtében Kiss Norbert kamionja majdnem az oldalára borult, ami után feladni kényszerült a versenyt. Látványból nem lesz hiány a szlovákiai versenyhétvégén sem július 2-3-án.

Az ETRC röviden:

  • négy verseny (2+2) a hétvégén
  • 2 időmérő futam és Super Pole
  • a kamion maximális sebesség 160 km/h
  • a kamion minimális előírt össztömege 5,3t
  • A 2. és a 4. versenyen fordított rajtrács – az 1. és a 3 verseny első nyolc helyezettjének sorrendjét megfordítják. Ebből alakul ki a 2. és a 4. verseny rajtsorrendje.
  • „fekete füst” – először figyelmeztetés, második figyelmeztetés = kizárás
  • 2 kategóriában versenyeznek: Chrome és Titan. A Chrome kategóriában indulók a promóteri kupáért szállnak versenybe.

A versenyhétvégét gazdag kísérőprogramok teszik színesebbé. A versenypálya szomszédságában elhelyezkedő vezetéstechnikai pályán a Truck Arena kamionjai gyülekeznek majd. Ezen kívül a gokart pálya, Malkia Park, offroad pálya és a mellette elhelyezkedő haditechnikai kiállítás is a látogatók rendelkezésére állnak majd. Veterán és tuning találkozóra is sor kerül a hétvégén. Természetesen a közönségtalálkozó sem maradhat el a versenygépek pilótáival.

A belépőjegyek elővételben már megvásárolhatók a www.slovakiaring.sk weboldalon. Az esemény napján pedig a versenypálya pénztáraiban folytatódik majd a jegyárusítás.

(PR)

Ezt már olvasta?

Címkék: verseny, súťaž
Cookies