Back to top

Újra alkottak a Színes Ceruzák

Publikálva: 2018, június 2 - 14:43
Az idén 19. alkalommal került megrendezésre a Csallóközi Népművelési Központ szervezésében a Csallóközi Színes Ceruzák, az óvodások nemzetközi képzőművészeti versenye.

A megnyitó részeként Vlado Kulíšek, a fenomenális bohóc szórakoztatta a közönséget, a pantomim nyelvén mindenkivel - gyermekkel és felnőttel, magyarral, szlovákkal vagy más nemzetiségűvel - szót értett.

Ahogy azt a megnyitó háziasszonya, Tilajčík Edit elmondta, óriási öröm a szervezők számára, hogy erre a versenyre már nemcsak a Csallóközből, Szlovákiából, Európából, hanem a világ számos országából érkeznek alkotások a kis művészektől.

A vendégek, szülők és gyerekek köszöntése után Marek Neštický, a Nagyszombati Önkormányzati Kerület alelnöke szólt a közönséghez. Köszöntőjében kiemelte, hogy a maga nemében különlegességnek számít ez a verseny országunkban, hiszen az egész világból érkeznek alkotások. Abban a korban vannak ezek a gyerekek, amikor még nagyon figyelmesek, és nem torzítja látásmódjukat a világ - önmaguk lehetnek a rajzokon, a képeken, akár valós történetet mesélnek el, akár mesét visznek rajzlapra.

Hájos Zoltán, városunk polgármestere számára külön öröm, hogy már 19. alkalommal ad otthont Dunaszerdahely egy ennyire színvonalas versenynek. „Amikor rajzol valaki, nem érzékeli az idő múlását, sem azt, ami körülötte történik, olyan, mintha a világ megszűnne. Csak a rajzoló, a művész van, a papírlap, a színes ceruzák és a festékek léteznek számára. A gyermeki rajz születésénél még intenzívebb ez az alkotási folyamat.” Hogy a gyermeknapot még szebbé varázsolják, ajándékokkal kedveskednek a kis alkotóknak, hiszen mindannyian nyertesek, akik ide eljöttek. „Köszönet illeti a kis művészeket alkotásaikért, szüleiket a támogatásért, a pedagógusokat pedig felkészítő munkájukért”- zárta szavait polgármester úr.

Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke röviden annyit mondott: csodálatos ez a kiállítás! Majd szintén a köszönet szavaival folytatta: a kiállítás 19 éves meglétét megköszönte a Csallóközi Népművelési Központnak és munkatársainak, valamint mindenkinek aki bármiképpen hozzájárult akár a mostani, akár a korábbi évek sikeres szervezéséhez. A gyermekrajzoknak komoly történelme van, mondta. Már a 16. században készült olyan festmény, mely gyermeket ábrázol a saját rajzával, a 20. század pedig mondhatni, a gyermekek évszázada. Bachratý úr megemlékezett Almási Róbert festőművészről is, akivel éveken keresztül dolgoztak együtt a zsűriben. Mélységes sajnálatát fejezte ki halála miatt.

A beérkezett mintegy 1500 munka kapcsán elmondta, hogy évek óta ismétlésnek tűnik a mondata, miszerint nagy munka volt a válogatás, mert nagyon szép és értékes munkák érkeztek. Számára jó érzés azt látni az alkotásokon, hogy a gyermeki boldogság, az öröm kifejezése, a szépség és a környezet szeretete mutatkozik meg a képeken.

Gitka Kovačiková magyarul köszöntötte a vendégeket, majd így folytatta: „Gyerekek, ez a nap a ti napotok, mert ezek a gyönyörű alkotások a ti kezetek műve. Nagyon nehéz volt a munkánk, mert rengeteg gyönyörű rajz és festmény érkezett, nehéz volt választani, hogy melyek legyenek díjazva. A továbbiakban is rajzoljatok sokat, szeressétek a festéket, a cerurát!”

A köszöntők után a díjazott kis művészek kapták meg ajándékukat, akiknek nagy tapssal gratuláltak a jelenlévők.

A beérkezett 1500 alkotásból a zsűri 50-et díjazott, a kiállításra alkalmasnak ítélt 220 alkotást pedig részben a Csallóközi Múzeum, részben pedig a Gallery Nova kiállítótermeiben tekinthetik meg az érdeklődők 2018. augusztus 4-ig.

Képgalériánk a megnyitón készült.

Ezt már olvasta?

Cookies