Back to top

Újabb múzeumi műtárgyakat restauráltak

Publikálva: 2018, július 20 - 09:36
A Csallóközi Múzeum a Művészeti Alaptól elnyert több mint 6 ezer eurós pályázati támogatásból a gyűjteményében található 13 újabb műtárgyat restauráltatott.

A kulturális intézmény papír és pergamen alapanyagú történelmi dokumentumokat, köztük térképeket, céhes rendszabályzatokat és nemesi okleveleket újíttatott fel. A múzeum célja, hogy a gyűjtemény legértékesebb darabjait megmentse az utókor számára. 

A felújított térképek között szerepel Dunaszerdahely 19. századból származó kültelki térképe, amelyen jól látható a mezőváros alaprajza. Felújítottak továbbá egy 16. és 17. századból származó metszetet is, amely Csallóköz területét ábrázolja. Restaurálták Tejfalu 19. századból származó kézzel festett kültelki térképét is.

A múzeum céhes dokumentumai közül is többet sikerült megmenteni, így az utókor számára fennmarad a takácscéh értékes bekötött rendszabályzata. A másik dokumentum is a takácscéh bársonykötésű, ünnepi okirata rézötvözetű pecséttartóval. A restaurált tárgyak között szerepel továbbá a somorjai kovácscéh mesterlevele, valamint 2 pergamenre írott nemesi oklevél is, amelyek kiemelten értékesek. A vajkaszéki nemesi oklevél a Kőszeghy család nevét őrzi, a másik, 16. századból származó oklevél pedig a Cséfalvay családtól származik. A restaurált műtárgyakat a látogatók a Csallóközi Múzeumban tekinthetik meg.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies