Back to top

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus+ programban a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola

Publikálva: 2024, május 2 - 07:23
Szinte mindegyik szakirányzaton tanuló diák számára elérhetővé tették a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét, miközben a tanárok szakmai fejlődését támogató pályázat is sikeresnek bizonyult.
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus+ programban a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola

A vendéglátóipari tanulmányi szak diákjai kéthetes olaszországi tartózkodásuk során bepillantást nyerhettek az itáliai vendéglátás világába, megismerhették az ételek és nyersanyagok gazdag palettáját, valamint a különleges étkezési szokásokat, és így szakmai tudásukat egy más kultúrájú, inspiráló környezetben kamatoztathatták.

Az olasz konyha páratlan ízvilága, valamint a gasztronómiai tradíciók tisztelete és az innováció egyensúlya minden résztvevőnek inspiráló új perspektívákat nyújtott. Milánó városában töltött idő alatt a diákok nem csupán gyakorlati helyszíneken, hanem autentikus éttermekben ismerkedhettek meg az olasz gasztronómia legjellemzőbb ízeivel. Szabadidejükben felfedezték Lombardia fővárosának nevezetességeit, eljutottak a közeli Comói-tóhoz is, sőt még egy focimeccsen is részt vettek, teljes mértékben kihasználva a helyi kultúra és életmód sokszínűségét. Ott-tartózkodásuk során nem csupán szakmai, de nyelvi téren is fejlődtek, biztosabbá váltak angol tudásukban és számos új olasz szót is elsajátítottak.
Az idegenforgalom szakon tanuló diáklány számára a szálláshelyen történő recepciósi munka kiváló lehetőség volt arra, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzen az olasz vendégszeretetről. Itt nemcsak azt tanulhatta meg, hogyan kell fogadni és kiszolgálni a vendégeket, hanem betekintést nyert a látogatóközpontú hozzáállás gyakorlati megvalósításába is.

Élményekkel gazdagodva és személyes horizontjukat új barátokkal bővítve tértek haza, örömmel és nosztalgiával gondolnak vissza az ott töltött időszakra. Az olaszországi tapasztalatoknak köszönhetően a diákok szívesen térnének vissza a mediterrán országba további tanulmányok vagy akár munkavégzés céljából, kihasználva az egyedülálló lehetőségeket és a gazdag kulturális örökséget, melyet Olaszország kínál.

A farmergazdálkodás és lovas szakirányzaton tanulók Budapesten töltöttek két hetet, a törökbálinti ökogazdaságban, a Cinege tanyán, ill. a rákoshegyi Airport Ranchon nyílt módjuk szaktudásuk fejlesztésére.

A jövendőbeli agrárszakemberek megismerkedtek a Csallóközben nem jellemző permakultúra tervezési rendszerrel, továbbá számos új ismeretet szereztek a talajéletről és a növényvédelemről is. A lótenyésztés és lovaglás szakon tanulók a lovakkal való erőszakmentes bánásmód alkalmazásában lettek ügyesebbek, megtanulták a körmölés és patkolás mesterségbeli fortélyait, valamint egyes lóbetegségek  gyógyítási módozatairól is hallottak néhány újdonságot.

Az Erasmus program által kínált lehetőségek jelentősen növelik az iskolai diákjainak elkötelezettségét a választott szakma iránt. A résztvevőkben erősödik az a meggyőződés, hogy jövőbeli karrierjüket szakmájukban szeretnék kibontakoztatni, ezzel hozzájárulva az agrárium és a lovas szakma, a gasztronómia és vendéglátás, valamint a turizmus fejlődéséhez.

-kl-
dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola

Ezt már olvasta?

Cookies