Jelenlegi hely

Újabb intézkedésekkel segítik a méhészeket

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 4 - 07:32 | Színes
Szlovákiában jelenleg az utóbbi húsz évhez viszonyítva a legmagasabb a méhészek száma. Napjainkban hivatalosan 19 150 méhészt tartanak nyilván az országban, akik 305 000 méhészettel rendelkeznek.
Újabb intézkedésekkel segítik a méhészeket

Tíz évvel ezelőtt számuk 5000 volt 100 000 méhészettel. Az adatokat Gabriela Matečná, a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának tárcavezetője közölte.

„Szlovákia az állami támogatásoknak köszönhetően az Európai Unió azon kevés államainak egyike, ahol a méhészettel foglalkozók száma növekszik. Azonban a pozitív eredmények ellenére sem lazítunk, továbbra is ösztönözzük a méhészek tevékenységét” – jelentette ki a miniszter asszony.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium új intézkedéseket vezetett be a méhészetek segítésére, hathatós programot dolgoztak ki ennek az ágazatnak a további fejlesztésére.

Júniusban fogadták el az Európai Bizottság új nemzeti programját a szlovákiai méhészet stabilizációjára és korszerűsítésére. A tárca szerint így a méhészet új, hatékonyabb és modernebb intézkedéseknek örülhet.

„Ezek az intézkedések számos újdonsággal is szolgálnak. Hathatósabb védekezési módokat ígérnek a méheket érintő kártevők és betegségek ellen. Segítik a méhészetek felújítását, korszerűsítését és a tárca hozzájárul a méhészetekkel kapcsolatos kísérletekhez is. Hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos az együttműködés az ágazattal foglalkozó tudományos munkát végző intézményekkel, amelyek intenzíven figyelik a méhek egészségi állapotát, mert azokat az utóbbi időben különféle paraziták, kullancsok támadták meg, számos betegség sújtotta, amelyek sok esetben külföldről származnak” – mondta Daniel Hrežík, a minisztérium kommunikációs szakembere.

Komoly intézkedés, hogy ugyancsak figyelik majd a növényvédőszerek alkalmazását

„Kiszélesítjük a különféle műszaki segítségnyújtás sorát is, korszerűsítjük a laboratóriumok felszereltségét, ahol vizsgálják az egyes térségekből származó méz és méhészeti termékek minőségét, eredetét, így kiszűrhetik melyik a valódi és melyik a hamisított méz, ugyanis éppen ez árt leginkább a tisztességgel dolgozó méhészeteknek illetve termékeiknek” – tette hozzá Daniel Hrežík.

A méhészeteket segítő nemzeti programot méhészeti szakemberek különféle intézményekkel dolgozták ki, amelyet a Szlovák Köztársaság részére az Európai Bizottság 2019. június 11-én hagyott jóvá, majd Szlovákiában ez év októberétől lépett érvénybe.

Ezen dokumentumok alapján 2019-től 2022-ig, a 2019/2020-as, 2020/2021-es, 2021/2022-es években, három éven keresztül a méhészek az Európai Uniós alapokból pénzügyi támogatásban részesülnek, valamint az állami költségvetésből ugyancsak részesülnek mindazokra az intézkedésekre és költségekre, amelyeket maguk a méhészek igényeltek képviselőik közvetítésével.

forrás: Felvidék.ma

Címkék: mezőgazdaság