Back to top

Újabb felmérés készül a szlovákiai magyar egyetemistákról

Publikálva: 2024, május 13 - 13:18
Négy év után újra felmérés készül a szlovákiai magyar nemzetiségű, felsőoktatásban részt vevő hallgatókról, akik ritkán kerülnek a kutatások középpontjába. Az Impulzus Társulás EDU UNI elnevezésű felmérését május 20-ig lehet kitölteni, akár ide kattintva is.
Újabb felmérés készül a szlovákiai magyar egyetemistákról

Az Impulzus április közepén indította el azt az online kérdőíves felmérést, amelynek célja

a szlovákiai magyar egyetemi hallgatók helyzetének – a fiatalokat érintő aktuális problémáiknak, főbb kihívásaiknak és igényeiknek – a feltérképezése,

tudtuk meg a társulás vezetőjétől, Bajcsi Ildikótól. A kérdőíveket a világ bármely országában felsőoktatásban tanuló hallgató kitöltheti, aki felvidéki magyar.

A 42 kérdésből álló kérdőív kitöltése legfeljebb 20 perccet vesz igénybe. A kérdések összeállítását az Impulzus ifjúságszociológiai műhelye végezte, hasonlóan a 2020-ban végzett kutatáshoz, melynek eredményéről bővebben itt olvashatnak.

Az első felmérés során 530 egyetemista töltötte ki közel félszáz különböző felsőoktatási intézményből. A kutatásból kiderült, hogy a szlovákiai magyar egyetemisták többsége első generációs értelmiségi, több mint a fele kistelepüléseken él és identitásukat tekintve felvidéki magyarnak vallják magukat, ellentétben egy korábbi, 2009-es felmérés eredményével szemben.

Bajcsi Ildikó aláhúzta, a felmérés készítésénél az is motiválja őket, hogy a szlovákiai magyar nemzetiségű, felsőoktatásban részt vevő hallgatókról ritkán készülnek kutatások. „A gyorsjelentéssel már júniusban szeretnénk elkészülni és nagyobb fórumok keretében, nyári táborokon szeretnénk bemutatni, illetve összehasonlítani a két felmérés eredményét” – mondta, hozzátéve, a részletes eredmények várhatóan jövőre készülnek el, melyeket tudománynépszerűsítő kötetben is szeretnének megjelentetni.

Az Impulzus Társulás elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdőív kitöltése teljesen önkéntes és anonim, de akik bekapcsolódnak, e-mail címük megadásával egy nyereményjátékban is részt vehetnek, melynek főnyereménye egy táblagép, illetve egy egyhetes belépőjegy a Gombaszögi Nyári Táborba.

A projektet a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: felmérés
Cookies