Jelenlegi hely

Újabb évtizedekig szolgálhat 21.századi színvonalon

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, november 7 - 17:23 | Közérdekű
Két héttel ezelőtt adták át városunkban a felújított ravatalozót, amely Pavol Holík építész tervei alapján készültek.
Újabb évtizedekig szolgálhat 21.századi színvonalon

A tervező több évet élt Csehországban családjával, de négy évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy visszatérnek Dunaszerdahelyre, ahonnan származnak. Egy kollégájától hallotta, hogy a ravatalozó felújítására pályázatot írtak ki és végül Ján Hobrľával, a Csehországban élő szlovákiai építésszel nekivágtak a tervezésnek, hogy pályamunkájukat beadják.

A kollégája ötlete volt a tervezés során, hogy nyissák meg a tetőt, s az épület korábbi szimmetriáját is szerették volna megtörni, ezért lett kialakítva az ajtó előtti fedett rész, s így a kint állók is védve vannak az eső elől.

Pályázatuk végük a legjobbnak bizonyult az öt leadott terv közül. A projekt megvalósítása előtt a részletes projektdokumentáció is elkészült, ahogy a végleges megvalósítási terv is, amely már a beltéri berendezést is részleteiben vázolta.

A felújítási munkálatok végül négy hónapot vettek igénybe, s idén nyáron kezdődtek, s a teljes épület mellett a víz- és villanyvezetékek cseréjére került, igazából semmi sem maradt változatlan állapotban. A falak jelentős részét lebontották, mert az volt a pályázatban kiírt cél, hogy az épület mindhárom része használható legyen, s ezek összenyitása komoly feladat elé állította a szakembereket. Végül sikerült ezzel a kihívással is megküzdeniük.

A végeredményben azt látjuk, hogy a három terem együtt áll a búcsúzók rendelkezésére, de kisebb temetések alkalmával akár össze is zárhatók. A több mint negyven éves épület felújítása során több nem várt helyzettel is szembe kellett nézniük a projekt megvalósítóinak, az évtizedes falakban több centiméteres különbségeket fedeztek fel, de ezeket és a szerkezeti átalakításokat is sikerrel vették.

A ravatalozó esetében a legfontosabb és egyik legköltségesebb kihívás a holttestek hűtésének és fagyasztásának megoldása, utóbbi esetében -18 C fokon tudják már hosszabb ideig tárolni a testeket. Korábban csak hűtésre volt mód. Ennek kapcsán is bontásra volt szükség, így összesen kilenc testet tudnak őrizni a temetésig.

Nagyon fontos emellett a biztonság tekintetében a tűzvédelmi előírások betartása, a vészjelzések hirdetése kapcsán, de a hangosítás is új műszaki hátteret kapott és összesen hat kamera került kihelyezésre, amelyek rá vannak kötve a városi rendőrség rendszerére.

Az épület napjainkban már teljesen megfelel a 21.század követelményeinek, mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető, sőt, számukra külön toalettek is kialakításra kerültek, de a további illemhelységek is megújultak. A megvilágítás a modern kor követelményeinek megfelelően, programozhatóan lett kialakítva, minden égő már LED-es, sőt klimatizációval is ellátott a ravatalozó.

Az építész végezetül elárulta: „Az volt a tervünk, hogy a kor követelményeinek megfelelő és évtizedekig a dunaszerdahelyieket szolgáló ravatalozót tervezzünk, ahol méltó módon tudunk búcsút venni életünk fontos személyeitől.”