Back to top

Új személyik decembertől 1-től kérelmezhetők

Publikálva: 2022, november 23 - 08:05
A rendőrség közösségi oldalán jelezte: az új típusú, biometrikus adatokkal ellátott személyi igazolványt december 1-jétől lehet kérelmezni. Fontos információ még, hogy november 23-án déltől december 1-jéig nem lehet benyújtani igazolvány iránti kérelmet, a rendőrség a kérelmek átvételét ezen időszakban felfüggeszti!
Új személyik decembertől 1-től kérelmezhetők

Az Európai Uniós irányelvnek megfelelően, amely szerint legkésőbb 2031 augusztusáig minden EU-s állampolgárnak biometrikus adatokat tartalmazó személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, már csak ezeket az új típusú igazolványokat lehet kérelmezni Szlovákiában is. Az új igazolvány az arckép mellett további biometrikus elemet is tartalmaz majd, az ujjlenyomatot.

A rendelkezés szerint a rendőrség okmányosztályain a régi típusú igazolványok iránti kérelmeket 2022. november 23-án 12.00 óráig fogadják, majd a kérelmek átvételét a rendőrség 2022. december 1-ig felfüggeszti.

Az egyhetes felfüggesztés oka az új személyi igazolványok kiadására való átállással kapcsolatos technikai munkálatok elvégzése, melyek csak a rendszer műszaki leállása idején oldhatók.

A november 23-ig leadott kérelmek feldolgozása a törvényi határidőn belül történik - értesít a rendőrség.

FONTOS! A felfüggesztés időszakára előzetes regisztráció alapján időpontot kapott kérelmezőknek - függetlenül a megkapott időponttól - lehetőségük van 2022. november 23-án 12.00 és 17.00 óra közt benyújtani kérelmüket!

Akinek ez az időpont nem felel meg, új foglalási időpontot kell kérnie - figyelmeztet a rendőrség.

A Belügyminisztérium azt tanácsolja a kérelmezőknek, hogy lehetőség szerint várják meg a december 1-jét, amikor már az új típusú személyi igazolványt kérelmezhetik, azt pedig a megszokott, 10 éves érvényességi időszakra kapják majd meg.

A szaktárca arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg kiállított igazolványok érvényességi ideje 2031 augusztusában lejár.

Facebook / Polícia SR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies