Back to top

Úgy néz ki, az OP kategóriába sorolják majd azokat, akik egészségügyi okokból nem oltakozhatnak

Publikálva: 2021, december 22 - 22:24
Rendeződni látszik végre az egészségügyi okok miatt be nem oltható állampolgárok helyzete.
Úgy néz ki, az OP kategóriába sorolják majd azokat, akik egészségügyi okokból nem oltakozhatnak

Azokat, akik nem oltathatják be magukat a COVID-19 betegség ellen, az OP (oltottak, gyógyultak) kategóriába fogják sorolni. Az oltás alóli kivételt igazoló tanúsítvány mellett fel kell majd mutatniuk egy negatív PCR tesztet is. A szűrővizsgálat számukra ingyenes lesz. Erről Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatott szerdán.

 A PCR szűrővizsgálat számukra ingyenes lesz.

Ezzel összefüggésben a Szlovák Közegészségügyi Hivatal két új rendeletet tett közzé. A módosítások csütörtökön (december 23.) lépnek hatályba. Azoktól, akik nem oltathatják be magukat, az OP rezsimben 72 óránál nem régebbi PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet fognak kérni. A vakcinával kapcsolatos ellenjavallatokról a szakorvos, a körzeti orvos vagy a gyermekorvos adhat igazoló tanúsítványt. Minden ilyen pácienst központi nyilvántartásba vesznek.

„A téves vagy hamis ellenjavallatért az orvos tehető felelőssé” – figyelmeztetett Eliášová.

„Átmeneti ellenjavallat esetén a páciens állapotának stabilizálódása után, illetve legalább három havonta meg kell vizsgálni, hogy fennáll-e még az ellenjavallat, az eredményt pedig fel kell tüntetni a tanúsítványon” – zárta a szóvivő.

ma7 / TASR

Ezt már olvasta?

Cookies