Back to top

Türelmetlenül

Publikálva: 2018, május 23 - 19:05
Megszokott jelenet a városi közlekedésben. Az előttem haladó autó hirtelen elkezd tolatni az egyirányú utcában és egyre közelebb jön hozzám, mert rájött, más irányba akar térni, közben nem vesz tudomást arról, hogy két másik autót is veszélyeztet.

Jön a figyelmeztető dudaszó részünkről, majd meglepődve azt vesszük észre, ahogy egy nő ugrik ki az autóból, aki elkezd velünk ingerülten kiabálni, miszerint hova is sietünk és miért nem hagyjuk nyugodtan leparkolni, mert rájött, a másik úton akar leparkolni.

Gúnyos mosoly ül az arcomra, s egyben elszomorít a történet. Nem tartozom azok közé, akik minden apróságért a másikra szólnak, morgolódok én eleget az autóban ülve, miközben a város utcáit szelem, de a történtek után valóban eltöprengek. Milyen jól esik a közlekedés során egy-egy gesztus, vagy egy köszönet, mert ugye mindenki hibázik, vagy éppen lehet figyelmet, s jó tudni, hogy a másik fél ilyenkor elengedő tud lenni. Mégis, most nem volt részem semmi ilyenben.

Mégis, azt tapasztaljuk, nem csak az utakon, hanem az élet legtöbb területén egyre kevésbé vagyunk elfogadók vagy megbocsátók. Pedig személy szerint a krisztusi korban járva éppen arra lettem figyelmes, hogy ezen a téren léptem előre. A hirtelen jött ítéletek ugyan sokszor rajtam is úrrá lesznek, de egyre inkább igyekszem átfogóbban kezelni az embertársaimat, s elfogadni hibáikat is.

Valahogy mégis dühít, ha éppen a kölcsönös odafigyelés hiányát látom. Pedig ahogy Feldmár András is írja, az élet nem betegség, s ezért nem is diagnózisra és kezelésre van szükségünk, hanem arra, hogy képes legyünk figyelni az életre. Arra, hogy megértsük, miért gondoljuk és miért tesszük inkább ezt, mint azt, mi fontos és mi nem, mit jelent valami és mennyit ér. 

Legyen hasonlóan az idővel is. Becsüljük nagyra, de ne rohanjunk folyton csak előre, miközben nem éljük, értjük meg a körülöttünk zajló történéseket.

Rajkovics Péter, főszerkesztő

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2018/9.számában.

Ezt már olvasta?

Cookies