Back to top

A túlélésre rendezkedtünk be

Publikálva: 2022, november 10 - 06:30
Az élelmiszerek, az energia és a közlekedés árának emelkedése van a legnagyobb hatással az emberekre az infláció és az áremelkedés tekintetében, tájékoztatott az Edenred társaság az alapján a kérdőíves felmérés alapján, amelyet októberben végeztek egy 1122 fős mintán.
A túlélésre rendezkedtünk be

A felmérésben a válaszadók legfeljebb három lehetőséget jelölhettek meg. A megkérdezettek 90,4%-a az élelmiszereket, 84,5%-a az energiát, 53,5%-a pedig az üzemanyagárakat és a szállítási díjakat jelölte meg, szerintük ezek árának emelkedése befolyásolta a leginkább a költségvetésüket. Jelentősen megérzik továbbá az emberek a lakhatás (43,5%), az éttermi étkezés (12,6%), a ruházat (9,8%), a technikai felszerelések - például a számítógépek vagy a mobiltelefonok (5,9%), a turizmus (5,7%) és a kulturális tevékenységek (2,1%) árának megemelkedését is.

A felmérésben résztvevők jelentős vagy mérsékelt kiadásnövekedésre számítanak a következő hónapokban is minden fontos tételben.

Jóval magasabb kiadásokkal számolnak az élelmiszerek (84%), az energia (83,3%), a lakhatás (64,9%), a közlekedés (64,2%) és az éttermi étkezés (59,4%) költségei tekintetében.

„A válaszadók láthatóan úgymond a túlélésre vannak berendezkedve. A technikát és a kulturális eseményeket, mint például a mozi- vagy színházlátogatást nem tartják fontosnak, ami a 21. században riasztó, de a jelenlegi helyzetet tekintve érthető is” – fogalmazott a társaság közügyi igazgatója, Lívia Bachratá.

ma7

Ezt már olvasta?

Cookies