Back to top

Tucatnyian várták Bergnél, az osztrák-szlovák határon, hogy végre életbe lépjen az e-karantén

Publikálva: 2020, május 23 - 09:01
A TASR tegnap esti helyszíni beszámolója szerint kora délutántól tucatnyian várták a bergi határátkelőnél, hogy úgy jöhessenek be Szlovákiába, hogy nem kell állami karanténba vonulniuk. A hírügynökség tudósítása szerint azonban még várhatnak, egyelőre nem indult el az e-karanténhoz szükséges alkalmazás.
Tucatnyian várták Bergnél, az osztrák-szlovák határon, hogy végre életbe lépjen az e-karantén

A TASR egy Svácjban dolgozó ápolónőt kapott mikrofonvégre, aki elmondtam reggel hat óta várják, hogy történjen valami. Állami intézménybe nem akarnak menni, így számítva arra, hogy pénteken elérhetővé válik az applikáció, inkább megálltak a határon.

Estig várunk, ha más nem, akkor marad az állami karantén. - nyilatkozta.

Volt olyan, aki végül megunta a várakozást. Egy Németországból érkező fiatalemberért eljöttek ugyan a határra, de az applikáció elindulásának hiányában végül vissza is fordultak hozzátartozói. Ő és még sokan mások feladták ugyan a várakozást, de még mindig vannak olyanok, akik határ túlsó oldalán kitartanak. Egyelőre úgy tűnik, hiába!

A TASR néhány perccel ezelőtt megjelent tudósítása szerint ugyanis ma már nem indul el az applikáció. A Kormányhivatal közleménye szerint az alkalmazás, amely az új típusú koronavírussal összefüggésben lehetővé teszi az ún. intelligens karantént, azonnal működésbe lép, mihelyt megérkezik az Apple és a Google vállalatok jóváhagyása.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint 15:00 óráig sem érkezett meg az értesítés arról, hogy az Apple és a Google vállalatok befejezték volna a szlovák eKaranténa alkalmazás elbírálását. Mindkét vállalat speciális felügyeletet gyakorolhat az alkalmazás működése felett.

Az intelligens karantént lehetővé tevő alkalmazásnak pénteken, 15:00-kor kellett volna működésbe lépnie. A kormányhivatal ezzel összefüggésben figyelmeztette az állampolgárokat, hogy még azelőtt ellenőrizzék a korona.gov.sk weboldalon, vajon „élesítették-e” már az alkalmazást, hogy elindulnak a határátkelők felé. 

Kérdéses, vajon a következő két napban, tekintettel a hétvégére, vajon elindulhat-e az alkalmazás.

A TASR emlékeztetett, a D4-es autópálya Horvátjárfalunál már hetek óta le van zárva, az épülő elkerülő miatt. A rendőrök azt kérik a Szlovákiába visszatérő állampolgároktól, hogy a Ligetfalu – Berg vagy a Horvátjárfalu – Kittsee „kis” határátkelőt használják. A bergi határátkelőnél péntek délután elkezdtek gyülekezni azok a külföldről hazatérő állampolgárok, akik a házi karantént lehetővé tevő alkalmazás működésbe lépésére várnak.

A kormányfő közösségi oldalán írt a kialakult helyzetről. Elmondta, azt ajánlja a várakozóknak, ha tehetik inkább menjenek be az állami karanténba. Amint elindul a program, lehetőségük lesz hazatérni és az e-karantén előnyeit igénybe venni. 

Matovič azt is hozzátette, a jelenleg már állami karanténban tartózkodók is élhetnek ezzel a lehetőséggel!

Ugyanakkor van itt egy csapda is. A kormányfő szerint, ha az Apple és a Google még sem hagyja jóvá a programot, akkor a ma bevonulók kénytelenek lesznek a következő két hetüket az állami karanténban tölteni.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies