Jelenlegi hely

Trükkök vitáink során, melyek rossz utakra visznek

Ezt már olvasta?

Isten kezei

Isten kezei

Rainer Maria Rilkének van egy írása: Mese Isten kezeiről....

Publikálva: 2020, május 27 - 11:15 | Színes
Egy veszekedés során könnyen elveszítjük a kontrollt indulataink fölött és dühből, haragból, meggondolatlan, bántó szavakat vágunk a másik fejéhez. Ilyenkor néha olyannyira elfajulhat a vita, hogy régi sérelmek is a felszínre kerülnek és szándékosan olyan fegyvereket vetünk be, amivel a másik felet bántani tudjuk. Ilyenkor is észnél kell lenni, mert ez nem vezet a probléma megoldásához, ez csak további vitákat szül és bánatot okoz. Nézzük, milyen hibákat követünk el a leggyakrabban.
Trükkök vitáink során, melyek rossz utakra visznek

Vádaskodás

Néha olyan ingerülten tudunk vádaskodni, hogy észre sem vesszük, hogy beleragadtunk a saját vélt igazunkba. Egy késés, egy lemondott program és máris elindul a rettegés, hogy mi lehet a háttérben.
Az igazságot sajnos nem lehet vagdalkozással kicsikarni a másikból.
Érdemes lenne a szituációt a másik szemszögéből is megvizsgálni és vádaskodás helyett, kérdéseket feltenni.

Önigazolás

Automatikusan magunkat védjük olyan helyzetben is, amikor talán mélyen belül tudjuk, hogy nincs igazunk. Az önvédelem akkor is nagyon erősen működik, amikor úgy érezzük, hogy valami nagyon méltatlan dolog történt velünk. Minden ember hibázik, de tartsuk szem előtt, hogy ha a sajá erkölcsi fölényünket erősítjük, nem kerülünk közelebb a megoldáshoz és egymás megértéséhez.

Összehasonlítás

Ez az egyik legbántóbb trükk, amit a viták során alkalmazunk. Régebbi párkapcsolathoz, másik személyhez hasonlítgatni a párunkat az egyik legrosszabb megnyilvánulás. A bezzeg és a múltba mutogatás taktikáját mindenképpen kerülni ajánlott, mert ez csak további vitákat szít és nem segít a problémamegoldásban.

Fenyegetés

Ha csapták már be úgy a veszekedés közben az ajtót, hogy közben szakítással fenyegettőztek akkor tapasztalatból tudják, hogy van az a lelkiállapot, amikor el lehet jutni idáig. A fenyegetéstől már csak egyetlen lépés a zsarolás, és sajnos sokszor ösztönösen dobálózunk olyan kijelentésekkel, ami már érzelmi zsarolásnak minősül. Ha te ezt nem vagy hajlandó megtenni értem, akkor én…kezdetű mondatok gykran elhangzanak. Bár nagyon nehéz, de tudatosan ki lehet ültetni az ilyenfajta szóbeli tusákat.

Kivonulás a szituációból

A lezáratlan vitákkal és veszekedésekkel az a legnagyobb baj, hogy rengeteg tüske marad utána mindkét félben. nem jutnak dűlőre a párok, nem jutott nyugvópontra a beszélgetés, nincs olyan mondat vagy gondolat, ami lezárta volna a nézeteltérést vagy lecsillapította volna a hullámzó érzelmeket. Törekedjünk mindig arra, hogy a heves vitákban is megtartssuk a méltóságunkat és tiszteljük annyira a párkapcsolatunkat, hogy nem kérdőjelezzük meg az értékét egy veszekedés miatt.

forrás: bien.hu