Back to top

A trianoni békediktátum 103. évfordulójára emlékeztek

Publikálva: 2023, június 5 - 07:42
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából két megemlékezést is tartottak június 4-én Dunaszerdahelyen. Előbb a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban várta a kárpátaljai BorzsaVári népi zenekar koncertje az érdeklődőket, majd a koncert után a Trianon kopjafánál szervezett visszatekintést a Pázmaneum Polgári Társulás.
A trianoni békediktátum 103. évfordulójára emlékeztek

A Csaplárban rendezett koncert kültéri lett volna, ám az esős idő miatt a kamarateremben valósult meg végül a rendevény, ahol a megjelenteket Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója köszöntötte. A százhárom évvel ezelőtti gyászos eseményeket előbb harangzúgással elevenítették fel, majd a történelmi visszatekintés után a kárpátaljai BorzsaVári népi zenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

A zenekart alkotó Kovács család Mezőváriban él és szolgál, ott hitoktatók, kántorok, zenetanárok. A zene nyelvén a család együtt tesz bizonyságot hitükről, hazaszeretetükről. Idén jelent meg első lemezük, Keresem az Álmot címmel. Műsorukban az énekelt versek, a dicséretek, zsoltárok mellett megjelent a népzene, ami támasza a mondanivalójuknak. Hitvallásukkal pedig hordozzák Isten kegyelmét és annak el nem múló szeretetét.

A Magyarság Háza jóvoltából megvalósuló koncertet a Trianon kopjafánál követte a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében megvalósult program.

Az esős idő ellenére szép számban összegyűltek az érdeklődők, akik előbb Arany János: Él-e még az Isten című versét hallgathatták meg Bíró Emese (Kodály Zoltán Alapiskola, felkészítő tanára Simon Anikó) tolmácsolásában, majd József Attila: Nem, nem, soha! című versét adta elő Szegfű Noel (a Madách Imre Gimnázium tanulója Somorjáról)

Ezt követően a Gondolatok Trianonról egy diák szemével hangzott el Perleczky Balázs (Szent István téri Vidékfejlesztési Szakközépiskola), illetve Fenyvesi Lilla: Áruló Trianon verse Kürthy Réka (Középfokú Sportiskola Dunaszerdahely) előadásában. 

Nagy Viki dalénekes zenés összeállítással érkezett, Szegfű Noel pedig a Nélküledet adta elő, majd a zárszót Karaffa Attila alpolgármester, a szervező társulás elnöke mondta el. 

„A zord idő ellenére is többen eljöttünk, hogy kiálljunk magyarságunkért, hiszen jó magyarnak lenni itt Dunaszerdahelyen is. (...) Azért dolgozunk, hogy ez a jövő évtizedeiben, évszázadaiban is megvalósulhasson. Ma egy fiatalos programot hoztunk ide önöknek, ami mutatja, él még a remény, hogy a jövőt együtt tudjuk itt építeni a Csallóköz szívében. (...) Hogy a jövőt mi, vagy a gyermekeink hogyan fogjuk, fogják megélni, az csakis rajtunk múlik” – fogalmazott Karaffa Attila, hozzátéve, apró munkák sokaságának kell összeérnie, hogy egy határtalanabb, összefogóbb jövő várjon bennünket.

A beszédet követően az eseményre érkezettek közösen énekelték el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, majd a Trianon kopjafa tövébe helyezték el mécseseiket. A programon részt vett Jankovics Gyula, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa. dr. Puha György, Dunaszerdahely másik alpolgármestere, a városi hivatalból Nagy Darina kabinetfőnök, illetve több városi képviselő is.

(nagy) 

Ezt már olvasta?

Címkék: trianon
Cookies