Jelenlegi hely

Trianon száz

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 21 - 11:20 | Hírek
A Trianoni békediktátum századik évfordulójára Dunaszerdahelyen is megemlékeznek – a koronavírus járvány miatti kormányrendelkezések értelmében azonban csak kisebb szabású eseményekkel. Június 4-e a nemzeti összetartozás napja, amely egyben városunk emléknapja is.
Trianon száz

Alapkőletétel, időkapszula 

Aznap kerül sor a Sárga kastéllyal átellenben az Összetartozás emlékművének alapkőletételére és egyben az utókornak szóló időkapszula elhelyezésére is – jelezte Ibolya Olivér, a Kondé Miklós Polgári Társulás elnöke, aki egyike annak a hétfős baráti társaságnak, akik az emlékmű felállítását kezdeményezték. 

Elképzeléseik szerint június 4-ére kellett volna elkészülnie az emlékműnek, ám a járványhelyet közbeszólt. Így a módosított elgondolás szerint vagy augusztus 20-án, vagy legkésőbb november 12-én kerülne felavatásra az Összetartozás emlékműve. 

A három méter magas Összetartozás emlékművének látványterve az általunk látott előzetes tervek alapján az egykori Ereklyés országzászló bástya-szerű emlékművét mintázza, amelyet 1939. november 12-én avattak fel városunkban a mai Szent István téren. 

 

Trianon 100km

Jelképes autós felvonulással emlékezik a Magyar Királyságot méltatlan módon feldaraboló szerződésre az összetartozás jegyében az Új Egység Mozgalom is, amelyet Dunaszerdahely és Párkány közötti útvonalon szerveznek. A felvonulás Dunaszerdahelyről, a Szent István térről indul. A gyülekező 16.15 órától 16.30 óráig tart, majd együtt indulnak Párkányba – Nagymegyer és Komárom érintésével.

 

100 másodperc harangzúgás
Városunk templomaiban és haranglábainál, illetve a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt 16.32-kor 100 másodpercnyi harangzúgás emlékeztet majd az egykori Magyarország 100 évvel ezelőtti szétdarabolására.

 

Gyertyagyújtás a 100. évfordulón

A Pázmaneum szervezésében a Városi Sport- és Szabadidőparkba, a Trianon emlékfához hívnak mindenkit gyertyagyújtásra Trianon gyásznapján – az este 20 órakor zajló megemlékezés célja, hogy 100 gyertya égjen a gyászos napon.

Arra kérnek minden érdeklődőt, hogy lehetősége szerint helyezzen el egy mécsest az emlékfánál, este 20 óra után az arra kijelölt helyen. Elhelyeznek majd egy könyvet is, amelybe üzenhetnek a jelenlévők a jövőnek, ugyanis az időkapszulaként fog működni. Ingyen elvihető lesz a Pázmaneum erre az alkalomra összeállított tematikus újságja is. A gyertyagyújtás alatt Volner Nagy Melinda és a Dunaág néptáncműhely táncosai működnek közre.

Kérik a résztvevőket, hogy minden esetben tartsák be a közegészségügyi előírásokat.

(na)