Back to top

Trianon 103

Publikálva: 2023, június 3 - 18:16
Motorok dübörgésétől volt hangos az Összetartozás emlékműve körüli útszakasz, a Csallóközi Múzeummal átellenben június 3-án. Trianon 103 címmel szervezték meg aznap ugyanis azt a motoros, illetve autós felvonulást, amely a trianoni békediktátum visszásságaire kívánja felhívni a figyelmet a felvonulással – Dunaszerdahely és Párkány között.
Trianon 103

A felvonuló motorosok előbb a magyar, majd a székely himnuszokat énekelték el, majd a szervezők nevében Mikóczi Zoltán szólt a megjelentekhez. 

„Van egy régi mondás: igaz magyar csak az lehet, akinek fáj trianon” – fogalmazott Mikóczi, hozzátéve:

„Nekünk fáj. Ezért is jöttünk ma el. Hogy emlékezzünk: nem felejtünk. Még ha nem is tudjuk a megtörténteket megváltoztatni, de megjelenésünkkel, ittlétünkkel, tiltakozásunkkal ki akarjuk fejezni, hogy bízunk egy szebb jövőben, az Isteni igazságszolgáltatásban és Magyarország feltámadásában.”

Mikóczi arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvonulás egyfajta békementet, tiltakozás a mai háborús helyzet ellen.

A felvonulókat Puha György alpolgármester is köszöntötte.

„Mindig elmondjuk, de újra kiemelem, hogy mi elhivatottak vagyunk nemzeti identitásunk és kultúránk védelme mellett, hogy összetartozunk, hogy egy vérből valók vagyunk. Ma önök ennek a missziónak a nagykövetei. Mert fontos, hogy ne a hamut őrizzük, hanem a lángot vigyük tovább. köszönjük, hogy példát mutatnak, hogy Dunaszerdahelyt választották, Csallóköz szívét”

– foglamazott.

A rendezvényen ezt követően Olgyay Csaba diakónus megáldotta az útra kelő motorokat és autókat, majd útnak indult a menet Hegyéte, Albár, Alistál, Nagymegyer, Bogya, Tany, Komárom, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs, Muzsla érintésével, egészen Párkányig, ahol hagyományőrző bemutató és a  Kerecsen koncertje várta a megérkezőket.

A dunaszerdahelyi gyülekezőn részt vett Karaffa Attila alpolgármester is.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Címkék: trianon
Cookies