Back to top

További kedvezmények DSz Családi Kártyával, illetve DSz Szenior Kártyával

Publikálva: 2024, február 15 - 13:24
Év elejétől igényelhetők a Dunaszerdahelyi Hűségkártya kiegészítő kártyái, így a DSz Családi Kártya a családoknak, illetve a DSz Szenior Kártya városunk nyugdíjasainak. Ennek apropóján kérdeztük A. Szabó Lászlót, a két kiegészítő kártyát indítványozó egyik városi képviselőt.
További kedvezmények DSz Családi Kártyával, illetve DSz Szenior Kártyával

– Milyen elgondolásból született meg a DSz Családi Kártya, illetve a DSz Szenior Kártya?

– Valamennyi EU-tagországban évente készül egy életkörülmény-felmérés, amely során véletlenszerűen kiválasztott háztartásokat keresnek fel. Ez a vizsgálat átfogó képet ad a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről.

A Statisztikai Hivatal forrásaiból származó adatok alapján 2022-ben Szlovákiában a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye az ország teljes lakosságának a 16,5%-át fenyegette, vagyis minden hatodik állampolgárt. Az eredmények sajnos megerősítették a korábbi esztendők tendenciáit. Ezek alapján a leginkább veszélyeztetett csoport a munkanélküliek, őket pedig elsősorban a nagycsaládosok, valamint az egyedül élő idős emberek követik, az ő jelentős részüknek a jövedelme ugyanis a nemzeti szegénységi küszöb alatt volt. Ezek a statisztikai mutatók is egyértelműen bizonyítják, hogy Szlovákiában egyáltalán nem rózsás a lakosság gazdasági helyzete.

Éppen ezért született az indítványunk, amelyet Horony Ákos és Nagy Krisztián képviselőtársaimmal nyújtottunk be.

Tisztában vagyok persze azzal, hogy a szociálpolitika alakítása elsősorban az állam, vagyis a kormány és a parlament hatásköre, de meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak is kötelessége alternatív támogatási módokat keresni azok számára, akik  egyrészt az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben hozzájárultak városunk gazdasági, társadalmi és kulturális növekedéséhez, másrészt három vagy több gyermeket igyekeznek felnevelni, és ezzel lényegesen nagyobb részt vállalnak a társadalmi terhekből, ugyanakkor viszont ők garantálják közösségünk fennmaradását és jövőjét is.

–  Mindkét kártya a városi hűségkártya kiegészítője...

– Igen, ilyen jellegű kedvezmények ugyanis már korábban is léteztek városunkban, hiszen a Dunaszerdahelyi Városi Képviselő-testület 2020. december 8-án elfogadta azokat az alapelveket, amelyek meghatározzák Dunaszerdahely város Hűségkártyája kiállításának és használatának feltételeit.

Mi eredetileg a Családi kártya és a Szenior kártya, vagyis két ún. kiegészítő kártya kiadását javasoltuk bevezetni, amelyek az érvényes hűségkártya elválaszthatatlan, szerves részét képezték volna, végül aztán úgy döntöttünk, hogy a rendszer 2024. január 1-jén ne új kártyák kiadásával lépjen hatályba, hanem a jogosultak az érvényes hűségkártyájukra kapnak majd egy hologramos matricát, amit a városi hivatalban kell igényelni, és a kérelem év közben bármikor benyújtható.

– Pontosan kik jogosultak az egyes kártyák igénylésére? Milyen többletet biztosítanak az egyes kiegészítő kártyák?

– Erre azok a Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkező 65 év feletti személyek jogosultak, akik egyedül élnek a háztartásukban, valamint azok a nagycsaládos szülők, akik legkevesebb három, köztük pedig minimum egy kiskorú gyermeket nevelnek, akiknek az általuk látogatott oktatási intézményben nincs igazolatlan hiányzásuk, valamint fontos, hogy a legalább az egyik szülő munkaviszonyban legyen.

A matrica tulajdonosai így további kedvezményekhez juthatnak az önkormányzati szervezetek, gazdasági társaságok és városi intézmények által nyújtott szolgáltatások igénybevételekor. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ által szervezett rendezvényekre vagy a Municipal Kft. által működtetett intézmények (pl. műjégpálya) esetében 10% kedvezmény, a Thermalpark belépőjegyeinél pedig minimum 35% kedvezmény illeti meg őket. A rendelkezés hatálya alá eső nagycsaládosok az óvodákban, a napközikben és a szabadidőközpontban fizetendő illetékek terén is további engedményt kapnak.

Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a javaslat révén egyben lehetőséget kínálunk a dunaszerdahelyi vállalkozóknak és a különböző szervezeteknek is, különösen a kereskedelem és szolgáltatás, a gasztronómia, az oktatás, a kultúra, a szabadidő, az egészségügy stb. területén, hogy egy olyan hálózatot hozzanak létre, amely hozzájárul azon legveszélyeztetettebb lakosaink helyzetének az enyhítéséhez, akik egyúttal becsületesen fizetik az adókat és az illetékeket, és ezáltal időben és megbízhatóan teljesítik a város iránti kötelezettségeiket.

(szl-dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies