Jelenlegi hely

Tovább épül a Csallóköz és a Szigetköz turizmusa

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, augusztus 12 - 14:44 | Hírek
A győri székhelyű Arrabona EGTC és felvidéki Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség augusztus 12-én Dunaszerdahelyen tartotta közös projektindító sajtótájékoztatóját, amelyet dr. Dézsi Csaba András győri, valamint dr. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester nyitott meg. A közös együttműködésben megvalósuló pályázat célkitűzése a Szigetköz–Csallóköz határon átnyúló turisztikai térség népszerűsítése, illetve az itt található jelentős turisztikai értékek bemutatása.
Tovább épül a Csallóköz és a Szigetköz turizmusa

A sajtótájékoztató keretében a két város vezetői is megfogalmazták jövőbeni együttműködési szándékukat – amelyet most a korábbi kulturális együttműködésen túl további területeken is hasznosítani kívánnak –, ami tovább erősíti a két település között jelenleg is fenn álló partnerséget, illetve lehetőséget teremt a jövőbeli testvérvárosi kapcsolat létesítésére. A két város közös munkája nem újkeletű, hiszen korábban már a kultúra területén is sikeresen valósítottak meg a Cultacross projekt keretében határon átnyúló infrastruktúrafejlesztést Győrben és Dunaszerdahelyen egyaránt, illetve a régió kulturális örökségeinek, értékeinek, helyszíneinek jobb kihasználása, a városok kulturális repertoárjának színesítése érdekében pedig az Arrabona EGTC koordinálásával egy turisztikai online platform jött létre cultractive.eu néven.

A most indított és az Interreg Szlovákia–Magyarország Kisprojekt Alap pályázati kiírás keretén belül az SKHU/WETA/1901/4.1/101 regisztrációs számú projekt legfontosabb célkitűzése az eddigi eredmények tovább fejlesztése, a régió közös népszerűsítése lesz.  Ennek érdekében a partnerek több akciót és tevékenységet megvalósítani a projekt futamideje alatt, úgy, mint az említett oldal széleskörű online felületeken történő népszerűsítése, promóciós film készítése a régió természeti és kulturális értékeinek bemutatásával, népszerűsítő rendezvények szervezésével.

Ezen rendezvények estében a helyi lakosság, illetve az ide érkező potenciális vendégek számára kerülnek megrendezésre helytörténeti, városnéző séták, kerékpártúrák, vízitúrák, melyek során a régióban elérhető szabadidős lehetőségekre kívánjuk irányítani a fegyelmet. További népszerűsítő akciót fog jelenteni az ún. médianap, amikor a két ország médiaszereplőinek, sajtó orgánumainak, bloggereinek, részvételével a Szigetköz-Csallóköz régió bejárása, ismertetése tervezett a legjelentősebb turisztikai attrakcióik bemutatásával.

A projekt megvalósítása során a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség tevékenységének részeként további tartalom fejlesztés is tervezett az aktív turisztikai ajánló weboldalhoz és régió turisztikai kínálatához kapcsolódóan. Mind a Szigetközi és mind a Csallóközi területre 10-10 db tematikus túraútvonal kerül kidolgozásra kerékpáros és vízi útvonalak kijelölésével, leírásával, illetve egyedi (történelmi, kulturális, népművészeti) tématerületekre összpontosítva.

Az eseményen a két polgármesteren kívül Győrből részt vett Szele Szabolcs alpolgármester, Endrődi Péter kabinetfőnök, Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos, Hajtó Péter önkormányzati képviselő, Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója és dr. Herke Zoltán, az Arrabona EGTC fejlesztési vezetője, míg Dunaszerdahelyről A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, Bubniak Júlia hivatalvezető, Somogyi Gábor termálparkigazgató, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR) elnöke, illetve Koller Ingrid, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR) igazgatója.

A sajtótájékoztatót követően a győri delegáció meglátogatta a dunaszerdahelyi turisztikai információs irodát, a Fő utcán elsétált a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba, majd megtekintette a Thermálparkot. 

________________________

A projekt részletei:

A projekt címe: Kulturális és aktív turisztikai termék információs és kommunikációs fejlesztése

A projekt rövidítése: CultacrossM+

A projekt kezdete: 2020. 08. 01.

A projekt vége: 2021. 07. 31.

A projekt költségvetése: 50 000 €, ebből ERFA támogatás: 42 500 €

Rendezvényünk a Cultacross M+(kód: SKHU/WETA/1901/4.1/101) projekt részeként, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A programról részletes információ a www.rdvegtc-spf.eu és a www. skhu.eu oldalon található.

(sh / na, fotók: Nagy Attila)