Back to top

Törvénnyel reagált a szlovák parlament az ukrajnai helyzetre

Publikálva: 2022, március 22 - 22:53
A parlament gyorsított jogalkotási eljárás keretében tárgyalt az úgynevezett lex Ukrajna törvényről.
Törvénnyel reagált a szlovák parlament az ukrajnai helyzetre

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos, kedden jóváhagyott törvény értelmében a humanitárius segélyt, valamint a menekülteket szállító járművek vezetői mentesülnek az útvámfizetés alól. Az Ukrajnában regisztrált jármű sofőrjének nem kell autópálya-matricát vásárolnia Szlovákia területén.

Az új jogszabály értelmében az Ukrajnából érkező menekültek a Szlovákiába való belépéstől számított 30 napig jogosultak ingyenes sürgősségi orvosi ellátásra. A törvény értelmében egy másik állam területén kialakult háborús konfliktus miatt gazdasági intézkedések hajthatók végre a lakosság egészségügyi ellátása céljából. Rendelkezik a sürgősségi egészségügyi szolgálat ezzel kapcsolatos kötelezettségeiről is. A jogszabály kiterjeszti azon gyógyszer-nagykereskedők körét, amelyek gyógyszereket szállíthatnak humanitárius célra.

Az intézkedéscsomag kiterjeszti a szlovák fegyveres erők NATO-parancsnokság alá tartozó egységeinek irányítását szabályozó jogi kereteket is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) fog adatokat szolgáltatni a sürgősségi egészségügyi ellátás költségeiről az egészségügyi minisztériumnak és a legnagyobb egészségbiztosítónak a Szlovákiában nyújtott ideiglenes menedékjogról, annak megszűnéséről vagy megszüntetéséről. Az ukrajnai menekültek számára a törvény ideiglenesen lehetővé teszi, hogy bankszámlát nyithassanak olyan személyi dokumentummal, amelyen szerepel a kereszt- és vezetéknév, valamint a többi személyi adat, ha a dokumentumot hivatalos ukrán szerv állította ki.

A műemlékvédelmi alapról szóló törvényt is módosítják, hogy lehetővé tegyék a segítségnyújtást az ukrajnai kulturális örökség védelméhez. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy több nyelven lehessen pályázatot benyújtani az Audiovizuális Alaphoz és a Művészeti Alaphoz, hogy a katonai konfliktus által érintett személyek is igényelhessenek támogatást.

A jogszabályok eddig lehetővé tették, hogy a megye, a járás és az önkormányzat önkéntesek segítségét vegye igénybe. Az új jogszabály értelmében az állami hatóságok is igénybe vehetik a segítségüket.

Az új jogszabály aznap lép hatályba, amikor megjelenik a törvénytárban.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies