Back to top

Törölni fogja az inaktív Gmail-fiókokat a Google

Publikálva: 2023, május 18 - 14:08
Ha van olyan Google-fiókod, amibe már rég nem jelentkeztél be, akkor érdemes lehet ránézned, a vállalat ugyanis bejelentette, hogy az év végétől kezdve törlik a hosszabb ideje inaktív fiókokat az összes tárolt adattal (emailek, fotók, dokumentumok, stb.) együtt.
Törölni fogja az inaktív Gmail-fiókokat a Google

A Mountain View-i székhelyű vállalat egy blogbejegyzésben jelentette be az inaktív fiókokra vonatkozó szabályzatának módosítását. Még 2020-ban a vállalat azt mondta, hogy eltávolítja az inaktív fiókokban tárolt tartalmakat, de a fiókokat megtartja. Az új közlemény szerint azonban a Google már a tartalommal együtt fogja törölni a fiókokat, amennyiben azok több, mint 2 éve inaktívak.

A Google szerint a felhasználói adatok biztonsága miatt volt szükség erre a lépésre. A technológiai óriás azt állítja, hogy a használaton kívüli fiókok több tényező miatt nagyobb valószínűséggel kerülnek veszélybe. Példaként a kétfaktoros hitelesítés és a biztonsági ellenőrzések hiányát említik.

A szabályzat módosítása már életbe is lépett, de a törlés csak 2023 decemberében kezdődik. Ha egy fiók inaktivitása átlépte a két éves küszöböt, a Google szerint mindennel együtt együtt törlésre kerülhet, beleértve a Gmail, a Dokumentumok, a Drive, a Meet, a Naptár, a YouTube és a Google Fotók tartalmait.

Mielőtt ez megtörténne, a vállalat többször értesítést küld a törlés előtti hónapokban, mind a fiók e-mail címére, mind a helyreállítási e-mail címre. Emellett fokozatos megközelítést fognak alkalmazni, vagyis azokkal a fiókokkal kezdenek, amelyeket létrehoztak, és soha többé nem használtak.

A fiók megtartásához csak annyit kell tenni, hogy csinálsz valamiféle aktivitást, vagyis bejelentkezel bármelyik Google-szolgáltatásba, és használod azt. Ezek a műveletek például aktívvá változtatják a fiókot:

  • E-mail olvasása
  • A Google Drive használata
  • YouTube nézése
  • A Google kereső használata
  • Google bejelentkezés használata egy harmadik fél szolgáltatásába való bejelentkezéshez

Ha üzleti fiókkal rendelkezel, akkor nem kell aggódnod a szabályok módosítása miatt. A Google szerint ez csak az ingyenes személyes fiókokra vonatkozik. Az olyan előfizetések, mint a Google One, szintén biztonságban vannak az új irányelvektől.

napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: gmail, google
Cookies