Back to top

Tomislav Maric: Mindent egybevetve elégedettek lehetünk a négy ponttal

Publikálva: 2016, április 21 - 11:31
Négy napon belül csapatunk két bajnokit játszott, amelyeken négy pontot gyűjtött. A Trencsén és a Nagymihály elleni mérkőzések után Tomislav Maric vezetőedzővel beszélgettünk.

Elégedett az utolsó két fordulóban megszerzett négy ponttal?

„Igen, elégedett vagyok a négy ponttal annak ellenére, hogy mindegyik mérkőzésen igyekszünk győzelemre játszani, de mindent egybevetve elégedettek lehetünk.”

Térjünk vissza a Trencsén elleni összecsapásra. A bajnoki címvédőt és az idei évad legnagyobb bajnokaspiránsát fogadtuk, nagy futballünnepnek ígérkezett a találkozó, melyre ön is egy új öltönnyel készült. A találkozó előtt több változás történt csapatunkban: Egri és Simon Pambou személyében új játékosokat nevezett a kezdőcsapatba, és Pačindát is a középpálya jobb oldalán szerepeltette, ami nem kis meglepetést keltett.

„Elsősorban nyilvánvaló volt, hogy a kupából való kiesés és a három bajnoki vereség után vissza kell térnünk a normális kerékvágásba. Alaposan kielemeztük a mérkőzéseket, átbeszéltük a hibákat, változásokat hajtottunk végre. A trencséni csapatot is elemeztük. Megnéztük, hol vannak az erős oldalaik, de a gyenge pontjaik is, amiket aztán a javunkra fordíthatunk - végül egyszer sikerrel is jártunk. Ami magát a mérkőzést illeti: a srácok fizikailag és fejben is abszolút a csúcson voltak - főleg ami a taktikai utasítások betartását illeti az egész kilencven perc során. A védekezés, a támadás és az átmeneti fázis is nagyon jó volt. Az egész mérkőzésen rengeteg energiát mozgósítottunk, és ahogy azt már a sajtótájékoztatón is elmondtam: az ilyen összecsapásokon a szerencsére is szükség van. Fortuna két esetben is mellettünk állt, amikor a trencséniek nagy helyzeteket hibáztak el. De a szerencsét ki is kell érdemelni. Mindent egybevetve azt mondhatom, hogy a győzelmünk nem volt érdemtelen.”

Önnek először sikerült győzelmet ünnepelnie a Trencsén ellen, így most már csak egyetlen csapat van, amelyet szlovákiai edzősködése alatt nem sikerült legyőznie: ez pedig a Rózsahegy. A szombati volt a legértékesebb győzelme a DAC kispadján?

„Úgy gondolom, hogy ez a győzelem az előzőleg elszenvedett három bajnoki vereség miatt is fontos volt, melyeket részben a balszerencse, részben pedig az egyéni hibáknak köszönhetően vesztettünk el. A Trencsén elleni győzelem ezért is volt kiemelkedően fontos elsősorban a csapat, de az egész klub számára is. Nem elhanyagolható a presztízsnövekedés sem, melyet egy szlovákiai élcsapat, a tavalyi és valószínűsíthetően az idei bajnok legyőzése jelent. Egy ilyen klubnak, mint a DAC, nagyon fontosak ezek a győzelmek, az ilyen erős csapatok két vállra fektetése.”

Ahogy ön is elmondta: a Trencsén elleni győzelemnek nagy a presztízsértéke. Ennek következménye az is, hogy favoritként utaztunk Nagymihályba. Több ok miatt ismét változtatnia kellett a kezdőcsapaton, és a mérkőzés után kijelenthető: mindkét csapat rengeteg helyzetet dolgozott ki, de el kell ismernünk, hogy a hazai együttesnek több gólszerzési lehetősége volt. Ön hogyan látta a találkozót?

„A szezon olyan fázisába érkeztünk, amikor már minden egyes mérkőzés nehéz. Több csapat is küzd a kiesés ellen, a bajnoki cím sem dőlt még el, és az európai kupaszereplés biztosító helyekért is komoly harc folyik. Minden találkozó szoros, ahogy azt az eredményeken is láthatjuk. A nagymihályiak ellen is kemény találkozóra számíthattunk, hiszen a túlélésért küzdenek. Mindkét oldalon rengeteg gólhelyzet volt, Tomáš Tujvel néhány remek védést is bemutatott, a mérkőzésben tartva minket. Bizonyos fokú nyugalom hiányzott a játékunkból a labdás és a labda nélküli játékunk során is. Érezni lehetett, hogy fizikálisan és fejben sem voltunk a csúcson, hiszen a Trencsén elleni összecsapás sok energiánkat felemésztett. Az egyik ok, amiért elégedett voltam a srácok teljesítményével, hogy minden erejükkel igyekeztek elkerülni a vereséget, és a végén megérdemelték az egyenlítő gólt. Hittek abban, hogy a végén még egy góllal megnyerhetik a meccset. Mindkét mérkőzésen több fiatal játékos is helyet kapott a kezdőcsapatban, akiknek sikerült játékba lendülniük, ezért is vagyok elégedett a fejlődésükkel. Ha belegondolunk, másfél évvel ezelőtt elég idős játékosokból állt az együttes, most pedig több fiatal is rendszeresen szerepet kap a kezdőcsapatban. Egy klub számára nagyon jó dolog, hogy ennyi fiatal, tehetséges futballista szerepel a kezdőcsapatban.”

Ahogy egyre közeledik az idény vége, folyamatosan küzdenünk kell a sérülésekkel. Mi a helyzet ezekkel a játékosokkal?

„Jakub Brašeň és Eric Davis minden valószínűség szerint már nem léphetnek pályára az idei szezonban, Straka Gábor rehabilitációra jár, Szarka Ákos esetében pedig az MRI vizsgálat mutatja majd meg, mennyire súlyos a bokaszalag-sérülése. Pape Sarr eltiltás miatt hagyta ki a legutóbbi találkozót, így ő már bevethető, és a keretben található játékosok mindegyikének megvan a megfelelő tudása.”

Mit gondol Černákról, aki nagyjából ötven percet játszott csak az idényben, most pedig becserélése után rögtön kihasználta az első gólszerzési lehetőségét?

„Elsősorban nagyon örülök, hogy a pályán adta meg a megfelelő választ. Egy nagyon tehetséges játékosról van szó, aki több sérülése, a válogatottal járó kötelezettségek és egyéb más okok miatt nem tudott rendszeresen az A csapattal edzeni. De remélem, hogy ez a gól önbizalmat ad neki, és folyamatosan velünk tud majd edzeni. Mindenki tudja, hogy Černák tehetséges futballista, viszont arról sem feledkezzünk el, hogy még csak tizennyolc éves, és az ilyen fiatal futballistákat lépésről lépésre kell felépíteni. Mindannyian azon dolgozunk, hogy Roli minél több gólt szerezzen a DAC színeiben.”

Szombaton egy történelmi pillanat részesei lehetünk, hiszen az utolsó mérkőzésre kerül sor a régi stadionunkban. Hogyan néz ki a Zólyombrézó elleni felkészülés, és mért döntött úgy, hogy a Nagymihályról való hazaérkezést követően egyből edzést tart?

„Arra koncentrálunk, hogy sikeresen zárjuk a hetet. Nagyon fontos, hogy a megfelelő szinten regenerálódjunk, és felkészüljünk a Zólyombrézó ellen. Több okból is fontos a találkozó, hiszen a győzelmünk esetén nyolc nap alatt hét pontot szerezhetünk, ami egy nagyon szép eredmény. Ráadásul ez lesz az utolsó összecsapás, melyet a régi stadionunkban rendeznek, ezért minden bizonnyal sok ember látogat majd ki. Nekik és magunknak is egy jó teljesítménnyel szeretnénk kedveskedni. Az éjszakai edzésről annyit, hogy regenerációs okokból tettük közvetlenül a mérkőzésünk utánra. Azok a játékosok, akik nem kaptak szerepet a találkozón, egy egész edzésegységet teljesítettek. Nagyon hosszú volt a Nagymihályból hazafele tartó buszút, négy-fél öt fele érkeztünk Dunaszerdahelyre. A meccset abszolváló játékosok regenerációs futáson vettek részt, majd az öltözőben masszázs és szauna várta őket. Ezt követően hazamentek a srácok, és legközelebb ma délután találkozunk. Pénteken záróedzésünk lesz, szombaton pedig következik a várva várt Zólyombrézó elleni találkozó.”

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Tomislav Maric
Cookies