Jelenlegi hely

Több mint négymillióan szavazhatnak jövő szombaton

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, november 4 - 09:24 | Hírek
2926 településen választanak polgármestert és képviselőket. A választók 6021 választókörzetben voksolhatnak.
Több mint négymillióan szavazhatnak jövő szombaton

Jövő szombaton tartják az önkormányzati választásokat Szlovákiában. 6021 választókörzetben nyitják meg az urnákat, hogy 2926 településen – Pozsony és Kassa városrészeit is beleértve – új polgármestereket és képviselőket válasszanak. Szlovákiában jelenleg több mint 4 millió választásra jogosult polgár van a névjegyzékben. A statisztikai hivatal előzetes becslései alapján a helyhatósági választásokon több mint 55 000 első választó vehet részt. Nemcsak a szlovák állampolgárok, hanem a külföldiek is szavazhatnak, amennyiben nagykorúak és állandó lakhellyel rendelkeznek az adott településen. 

A választás 7:00 és 22:00 óra között zajlik majd. A választásokat megelőző 48 órában kampánycsend lesz érvényben. Az utolsó két hétben tilos nyilvánosságra hozni a választásokkal kapcsolatos előzetes felmérések eredményeit. 

A jelöltek névsorát a települések honlapján hozzák nyilvánosságra, emellett az interneten és plakátokon is találkozhatnak a jelöltekkel. A választást megelőzően ellenőrizzék a személyi igazolványuk érvényességi idejét, mielőtt az urnákhoz járulnak! A külföldiek a tartózkodási engedély felmutatásával adhatják majd le szavazataikat. 

A választó  a választott polgármesterjelölt és képviselőjelöltek számát bekarikázva szavazhat. A szavazólapot egy borítékba helyezi, majd a borítékot bedobja az urnába. Olyan választók, akik egészségügyi okokból nem tudnak részt venni a választáson, mozgóurnát igényelhetnek. 

A dunaszerdahelyi választókörzetekkel kapcsolatos információkat ITT olvashatják el!

Forrás: ma7.sk