Back to top

Több mint fél év kihagyás után újra becsengetnek néhány középiskolában

Publikálva: 2021, április 30 - 17:37
A Covid-automata értelmében a rózsaszín besorolású járásokban már kinyithatnak a középiskolák is. A jövő hétfőtől, május 3-tól ebbe a kategóriába kerül a Dunaszerdahelyi járás is. Az érintett oktatási intézmények már teljes gőzzel készülnek az újranyitásra. Az első napok az adaptációról, vagyis a visszaszokásról fognak szólni, a diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy dolgozatírás és feleltetés vár rájuk.
Több mint fél év kihagyás után újra becsengetnek néhány középiskolában

A szakmai gyakorlat biztosítása lesz a legnagyobb kihívás

Szabó László, a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és a Középfokú Sportiskola iskola igazgatója portálunknak elmondta, nagyon várják már a nyitást, hiszen az elmúlt hónapok online oktatása bizonyította, a személyes találkozást semmivel sem lehet pótolni. Teljes mértékben felkészültek a diákok fogadásra.

Ami kicsit meglepett bennünket, hogy tegnap kaptuk, a hírt, miszerint a diákoknak nem kell negatív tesztet felmutatniuk a belépéskor. Nagy vonzáskörzetű iskola vagyunk, az ország minden területéről vannak diákjaink, egy fokkal nagyobb biztonságban tudnánk őket és a pedagógusokat is, ha lenne teszteredmény. Beindul az élet, nagy tömeg fog összegyűlni nemcsak az iskolákban, de például a buszokon és vonatokon is, vagyis a fertőzésveszély is megnő”

– meséli.

A több mint 400 diákot oktató intézményben is változik némileg a tanítás menete. Nem lesz nyolc tanítási óra, hanem délután egy órakor befejeződik az oktatás. A nevelési tantárgyakat csökkentették, a testnevelés órák elmaradnak, a sportiskolában sem lesz edzés. Remélik, idővel ezek megtartására lesz mód.

S hogy mi a helyzet a gyakorlati oktatással? Lehet azt pótolni, vagy csak részben?

Az igazgató szerint a farmergazdálkodás szakra járók vállalatoknál dolgoznak, vagyis terepen. Úgy fest, hogy a szabadban végzendő munkafolyamatokra fogadni fogják őket, ehhez azonban valószínűleg negatív teszteredményre is szükség lesz.

Az idegenforgalmi szakon és hotelakadémián viszont nagyobb gondok vannak. Ezt belsőleg, önerőből fog kelleni megoldani. Tankonyhánk van, a diákok teríteni is tudnak, de a kinti gyakorlat hiányozni fog, a szállodákban nem lesz módjuk szakmai gyakorlatot szerezni. Nagy örömmel tölt el, hogy végzős diákjaink remek szakdolgozatokat készítettek, amelyeket épp ma prezentálnak”

– tudjuk meg tőle.

Az iskolában egyébként megyei oltóközpont is működik, és a tanárok döntő többsége is megkapta már a koronavírus elleni védőoltást.

B. Vida Júlia/ ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies