Back to top

Több ezer életet mentettek meg a díjazott véradók

Publikálva: 2022, december 3 - 13:21
Több mint másfélezer liter vért adtak a csütörtökön a Csaplár Benedek VMK-ban kitüntetett véradók, ezzel tízezernél is több ember életét mentették meg!
Több ezer életet mentettek meg a díjazott véradók

Tilajčík Edit, a díjátadó háziasszonya köszöntötte az egybegyűlteket, díjazottakat és vendégeket a Szlovák Vöröskereszt által megrendezett véradói ünnepélyen. Kiemelte, hogy ezen az ünnepélyen azok előtt rójuk le tiszteletünket, akik hosszú idő óta személyes tettel bizonyítják, hogy még létezik emberséges tett, önzetlenség, felebaráti szeretet.

„A véradás a legemberbarátibb, leghumánusabb cselekedet, amiért hála és köszönet jár. Az önkéntesség és az önzetlenség legszebb példája“ – mondta az ünnepély háziasszonya, majd hozzátette:

„A mai napon kitüntetett véradók összesen 1687 liter vért adtak, és összesen 11 247 emberéletet mentettek meg. Ez a szám felér Dunaszerdahely lakosságának felével!“

Bock Sylvia, a Svet zdravia dunaszerdahelyi kórház igazgatónője köszöntőjében kiemelte, mennyire különleges dolog, amit a véradók tesznek, és mennyire különleges emberek ők, hiszen legtöbbször idegeneknek adják vérüket. Örömét fejezte ki, hogy a Csallóközben ennyire magas a hajlandóság a véradásra. Elmondta, a kórház transzfúziós osztályának közelmúltban történt felújítása hozzájárult ahhoz, hogy a helyben leadott vér nagy része a régió lakosságát szolgálja, a kórház pácienseinek segíthessen.

A transzfúziós osztály orvosa, MUDr. Anita Kiššová megköszönte azt a segítséget, amit a véradók önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül nyújtanak.

„Ajándék ez, amely életet ad, a véradók pedig szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek szükségük van vérre“ – emelte ki.

A színpadon mondott köszönetet Matus Frigyes, Balony volt polgármestere, aki maga is aktív véradó volt hosszú évekig. Hálásan köszönte meg minden véradónak az önzetlenséget, hiszen mint mondta: „Az hogy itt állhatok a színpadon, az önöknek is köszönhető“. Néhány hónapja egy komoly egészségügyi problémával a dunaszerdahelyi kórházba kerülve ugyanis több mint 120 véradó sietett a megsegítésére, adtak vért számára, ezzel „megadták a további életre a lehetőséget“.

„Polgármesterként azt szoktam mondani, az embernek akkor kell segíteni, amikor rászorul és nem akkor, amikor időnk van - önök a példa arra, hogy ez menyire igaz!“ – mondta elcsukló hangon, majd megköszönte a kórház alkalmazottainak, de elsősorban a véradóknak a hozzáállást.

A jelenlévőket a színpadon Kosár Józsa Janka és Kosár Szabolcs köszöntötték kedves dalokkal, majd MUDr. Misányik Tibor, a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Tanácsának elnöke szólt a közönséghez.

„Mindig nagy izgalommal várom ezt a napot, amikor egybegyűlünk, mert nincs felemelőbb érzés, mint találkozni önökkel. Nagy öröm, amikor látom, hogy minden évben annyi ember érti meg, hogy segíteni kell másoknak“ – hangoztatta a tanács elnöke, majd megköszönte azt az önzetlen segítséget, amivel a véradók segítenek, életeket mentenek.

MUDr. Peter Štuller, a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Tanácsának alelnöke szintén köszönetét fejezte ki a humánus cselekedetért. „Mindig eláll a lélegzetem, amikor hallom, hogy mennyi ember segít és mennyi vér, amit önök adnak – a köszönöm szó is kevés a hálát kifejezni.

Örülök, hogy két művész állt itt előttünk a színpadon, akik helyettünk is elmondták azt, hogy »köszönöm«.

Szívből köszönöm, amit tesznek, és köszönöm a szervezőknek is, hogy évről évre megszervezik ezeket a találkozókat“ – mondta Štuller doktor.

A köszöntők után következett a Janský-emlékérmek átadása. Az idén 18 bronz, 42 ezüst, 32 arany és 7 gyémánt emlékérmet adhatott át a Vöröskereszt. Az egyes települések véradói az emlékérem mellett településük polgármesterétől, a település képviselőjétől szintén ajándékot kaptak, ahogy Dr. Hájos Zoltántól is a 12 bronz, 7 ezüst és 3 arany emlékérmet érdemlő dunaszerdahelyi véradó.

Janský -emlékérem bronz fokozatát kapta (10 véradás után):

 • Dominik Slíž
 • Tibor Semsei
 • Tatiana Galková
 • Vladimír Košík
 • Tomáš Hantos
 • Karol Puha
 • Ing. Erik Mayer
 • Ladislav Tarič
 • Michal Antal
 • Ladislav Veréb
 • Janette Szalaiová
 • Kristina Bernáth

Janský -emlékérem ezüst fokozatát kapta (20 véradás után):

 • Hedviga Nagyová
 • Lívia Nagyová
 • Martina Soták
 • Rozália Vörösová
 • Mgr. Gabriel Tóth
 • Bc. Zsolt Magyarics
 • Žaneta Radimáková

Janský -emlékérem arany fokozatát kapta (40 véradás után):

 • Jozef Fojtík 
 • Ladislav Vontszemű
 • Ladislav Vígh

Különleges alkalom volt a csütörtöki ünnepség, mert Kňazovický professzor emlékéremmel tüntethették ki a dercsikai Zemes Lászlót, aki száz alkalommal adott vért – a Vöröskereszt legmagasabb elismerése illeti őt a nemes cselekedetért.

A véradók díjazása után a Vöröskereszt az önkéntes munkáért kitüntetés II. fokozatát adták át a nagymegyeri Jaroslava Czinegeová, valamint Bubniak Júliának, A. Szabó Lászlónak és Karaffa Attilának, amiért Dunaszerdahely város képviseletében a Vöröskereszt munkáját önzetlenül segítették.

Az elismerések átadását követően a Szlovák Vöröskereszt Központi Titkársága főtitkára, Zuzana Rosiarová Kesegová is csatlakozott a köszönetekhez. „A véradók mellett úgy hiszem, hogy a családoknak is köszönnünk kell azt, hogy segítik önöket, hogy végezhessék ezt az önzetlen dolgot – és támogatják önöket. Doktor Štullerhez csatlakozva a szervezőknek is megköszönöm, amit tesznek. Nagy Dagmarnak azt a munkát, amit elvégez, hogy ilyen csodálatos embereket tud maga köré gyűjteni, hogy vezeti és motiválja őket“ – mondta el a főtitkár asszony.

Nagy Dagmar, a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi irodájának igazgatója örömmel köszönte meg a véradók tevékenységét, azt, hogy elfogadták a meghívást, és mindenkinek jó egészséget kívánt.

A díjátadó kedves hangulatát a Békei és Sárosfai Cimbora Férfi Népdalkör rövid műsora zárta.

További felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies