Back to top

A tízéves Aranykert termése a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2021, szeptember 3 - 20:21
Tízéves jubileumát ünnepli az idén az Aranykert - Zlatá záhrada - Golden Garden művésztelep, nemzetközi festőművész-találkozó. A Péntek István és Mária magángyűjteményéből válogatott alkotásokat a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában megnyíló tárlaton láthattuk.
A tízéves Aranykert termése a Csallóközi Múzeumban

A mostani kiállítás különlegessége, hogy a művésztelep első három bemutatkozása ugyanezen falak közt történt - mondhatjuk, az Aranykert visszatért oda, ahonnét indult.

A kiállításmegnyitót produkciójával a 2006-ban alakult, magyarországi AFORCE 1 Dance Studio indította, a 2018-as év World of Dance győztes tánciskolájának produkcióját láthatta a megnyitó közönsége.

Szakáll Mária az „Ugyan mi a művészet?“ kérdéssel kezdte ünnepi köszöntőjét. A választ pedig Péntek István szavaival adta meg: „Magam elé teszek egy festményt, az igazi értéket akkor találom meg, amikor már mosolygok rajta, másnap könny szökik a szemembe, harmadnap gondolataimba merülök és keresem az élet igazságát... lehet ez a művészet? Sírva nevetés, átszellemülés, elmélkedés! Igen, szerintem ez a művészet... és ez mindenkié!“ - idézte az Aranykert alapítóját Szakáll Mária, majd hozzátette:

„Egy művészetet kedvelő, művészetet pártoló, művészeket felkaroló ember hitvallása ez!“

Az Aranykertről azt is megtudtuk, a története Csicsón kezdődött. Nagy Géza fafaragó táborait segítette, támogatta Péntek István, amikor Dénes Éva művészettörténész felvetette: szervezzen művésztelepet képzőművészeknek - általánosan, ne csak a fafaragókra gondolva. A nagy álom megvalósulásához, az Aranykert létrejöttéhez kellett Dolán György, majd később Almási Róbert - és lett egy tavaszi és egy őszi Aranykert - ráadásul nemzetközi részvétellel. Az elmúlt évek alatt az őszi Aranykertet 119 művész látogatta meg a világ különböző pontjairól, műveikből már komoly gyűjtemény jött létre - nem is annyira szám szerinti, sokkal inkább eszmei értékét tekintve.

A mostani, jubileumi kiállítás remek alkalom arra, hogy boldog születésnapot kívánjunk az ünnepeltnek: „Boldog születésnapot Aranykert! Jó egészséget Péntek István és Mária, további sikeres táborozást!“ - zárta szavait Szakáll Mária.

Nagy T. Katalin művészettörténész a kiállított művek sokasága és sokfélesége miatt általánosan kívánt beszélni az Aranykert művésztelepről, mint jelenségről.

Mint mondta, a világ annyira kinyílt az utóbbi időben - ahol az idő és a tér eltöröltetett -, hogy bármikor, bárhol megnézhetünk kiállításokat. A művészet minden virtuális lehetőség mellett ugyanakkor anyag is, mert szeretjük megérinteni, közelről megszemlélni, megszagolni a műveket, az így szerzett élményeket pedig megosztani másokkal. Mivel nem akarjuk elveszíteni a testi kapcsolatot a képekkel, a szobrokkal és egyéb művészeti alkotásokkal, ez lehet az oka annak, hogy az utóbbi két évtizedben elszaporodtak a művésztelepek - de nem mindegyik tud hosszú távon működni.

Péntek István és Mária a kezdetkor eldöntötte, a művészek körének kiválasztását Dolán György képzőművészre bízzák, aki nagy világutazó, számos országban dolgozott már, kapcsolati tőkéje révén több szlovákiai művésztelep szervezőjévé vált az elmúlt évtizedekben.

„Egy gyűjtemény az tükörkép: tükrözi a kort, amikor született, az alapítókat, a hely szellemét, amelyben életre kelt. A 2010-ben alapított művésztelep nyomán létrejött az Aranykert gyűjtemény, amely mára egy félezer műtárgyból álló nemzetközi kollekcióval büszkélkedhet.

Az elmúlt tíz év mögött óriási szellemi munka és komoly anyagi ráfordítás áll; az eredmény magáért beszél: a világ számos országa kultúrája képviselteti magát ebben a gyűjteményben”

 - zárta elismerő szavait Nagy T. Katalin.

„Azzal, hogy itt vannak, a kiállítást megtisztelik jelenlétükkel, megtekintik, átélik a műveket, átérzik kisugárzásukat, Önök is az Aranykert részévé válnak“

- köszönte meg Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya a látogatók érdeklődő jelenlétét, majd a vendégeket a múzeum udvarára invitálta, ahol a Péntek házaspár jóvoltából frissítő italok és ételek mellett beszélgethettek.

Az Aranykert - Zlatá záhrada - Golden Garden művésztelep jubileumi válogatása 2021. szeptember 18-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállító csarnokában.

A megnyitón készült további felvételeket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?