Back to top

Tiszteljük egymást egy picit jobban!

Publikálva: 2021, augusztus 29 - 08:10
A járványhelyzet következtében sajnos jobbára még mindig csak pang a közélet, vagy legalábbis beszűkültek a társadalmi érintkezés színterei, a modern idők közbeszédét, annak témáit és hangulatát így látszólag az online kommunikáció határozza meg, ezzel együtt pedig a közvetítő közeg suta és korlátozott módszereivel igyekszik formálni a közvélekedést. Sokan nem tulajdonítanak ennek különösebb jelentőséget, vagy teljesen kerülik az ilyen fórumokat, vannak viszont nem is kevesen, akik kizárólag a közösségi háló segítségével próbálnak információkhoz jutni, és amint számukra „hiteles” forrásra bukkannak, amely megerősíti őket az adott ügyben alkotott véleményük helyességéről, lelki társakra akadva büszkén csatolják nézeteiket.
Tiszteljük egymást egy picit jobban!

Ugyancsak gyakori eset, hogy egyesek különböző portálok cikkei kapcsán ontják a kommentáradatot, akár úgy is, hogy a hírt végig sem olvassák, mert elég nekik egy fél mondat, amibe belekapaszkodhatnak, hogy álláspontjukat kifejtsék. Folyik a bűnbakkeresés, a felelősségre vonás, közben meg sem fordul az érintettek fejében, hogy kifejezésmódjuk és nyelvezetük csupán arra alkalmas, hogy másokat a véleményszabadság jegyében sértegessenek.

Így estek egymásnak világszerte oltáspártiak és vírustagadók, birkáknak titulálva a másikat, vagy akár egy másik, kisebb kiterjedésű fronton az új DAC-címert elutasítók és azok, akik nem látnak benne semmi kivetnivalót, esetleg még tetszik is nekik. Az ilyen jellegű csatákat első ránézésre azok nyerik, akik tovább kitartanak, pedig félő, ha valaki naponta posztol (és akár egyre arrogánsabban is), attól még nem lesz igaza. Jóllehet végső soron ezeknek az összecsapásoknak nincs győztese, itt mindenki csak veszíthet.

Tény, hogy a világot általában az elégedetlenség viszi előre, de gyorsan tegyük hozzá, hogy erre csak a tevékeny, cselekvő ember képes, aki maga is a dolgok jobbá tételén ügyködik, nem pedig a zúgolódó vagy békétlen, aki a karosszékből fanyalog, rosszabb esetben vádaskodik és rágalmaz.

Természetesen mindenkinek lehet bármilyen meggyőződése akár a vírus, akár a város ügyei kapcsán, egymás megbélyegzését viszont jó lenne mellőzni. Tudatosítanunk kell ugyanis, hogy a pandémia által kialakult helyzet, annak testi és lelki megpróbáltatásai, szociális és gazdasági következményei egyszer véget érnek, hiszen ez is csupán egy átmeneti időszak. Ne okozzunk egymásnak meggondolatlanul gyógyíthatatlan sebeket!

Ha nem hagyunk fel ezzel a típusú véleménynyilvánítással, képesek leszünk még a jövőben a jó szándékot feltételezni mások részéről? Közösségi összefogásra, elfogadásra, egységre és bizalomra az elkövetkező időben is szükségünk lesz. Akár olyan apróságokban is, mint a közelmúltban az új, méhecskés játszóterünk kapcsán… Tiszteljük egymást egy picit jobban! Higgyék el, megéri!

A. Szabó László alpolgármester

Ezt már olvasta?