Back to top

A tisztelet koszorúit helyezték el a jubileumi Vámbéry-konferencia résztvevői

Publikálva: 2022, október 22 - 12:23
Péntek délután az idén jubileumi évfolyamába érkező Nemzetközi Vámbéry Konferencia résztvevői rótták le tiszteletüket a nagy keletkutató, Vámbéry Ármin szobra előtt.
A tisztelet koszorúit helyezték el a jubileumi Vámbéry-konferencia résztvevői

Tilajčík Edit, a megemlékezés háziasszonya üdvözölte az Ázsia világának belsejében címmel zajló konferencia résztvevőit, a koszorúzáson megjelent vendégeket, köztük Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, a Vámbéry Polgári Társulás elnökét Vásáry Istvánt, valamint a társulás igazgatóját, Hodossy Gyulát. Megköszönte minden kedves résztvevőnek, valamint a Vámbéry Ármin életútja és munkássága iránt érdeklődőnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a jubileumi rendezvényt, majd átadta a szót Tüske Lászlónak, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatójának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójának.

Az ünnepi szónok a jubileummal kapcsolatban kiemelte, köszönet illeti a konferencia szervezőit, mert „micsoda kitartás kellett, hogy új és új eredménnyel működjön ez a rendkívüli vállalkozás“.

Ahhoz, hogy Vámbéryre, a turkológia egyik megalapítójára, a muzulmán országok fejlődésének elemzőjére a mai napig emlékezzenek, szükséges volt, hogy megalakuljon fogadott szülőhelyén a Vámbéry Polgári Társulás, mely a kulturális élet eszközeivel ápolja és őrzi az emlékét - tette hozzá.

„Köszönet érte Hodossy Gyulának, a kuratóriumnak, Dunaszerdahely városának és minden segítőnek“ - mondta ünnepi beszédében Tüske László.

„Vámbéry Ármin egyszerre volt utolsó és első. Utolsó volt abban az értelemben, hogy a közép-ázsiai térségben tett utazásai során utolsóként ismerhette meg a lakosság modernitástól érintetlen állapotát és erről hiteles beszámolókban adhatott számot, és első volt Magyarországon abban, hogy elindította a rendszeres és módszeres orientália egyetemi felkészítést“ - méltatta a nagy keletkutatót a szónok.

Az ünnepi beszéd után a konferencia résztvevői az emlékezés és a tisztelet koszorúit helyezték el Vámbéry Ármin szobránál.

-rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies