Back to top

Tiltakozásul levonták az Európai Unió zászlaját Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2021, január 22 - 12:52
„Az Európai Bizottság elutasította az európai polgárok kezdeményezését az őshonos kisebbségek megmaradását megcélzó európai szintű jogszabályok meghozását illetően. Tiltakozásul levontuk az Európai Unió zászlaját a dunaszerdahelyi Városháza melletti zászlórúdról” – tette közzé a hírt Hájos Zoltán polgármester közösségi oldalán.
Tiltakozásul levonták az Európai Unió zászlaját Dunaszerdahelyen

Egymilliónál is több aláírás gyűlt össze, ám az Európai Bizottság szerint nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson, írta korábban a mandiner.hu.

„Mint ismert, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés – mely főként az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál – az első olyan polgári kezdeményezés, amely elsöprő, kétharmados többséggel elnyerte az Európai Parlament hivatalos jóváhagyását múlt decemberben. A 2013-ban indított kezdeményezés hosszú utat járt be, mivel az Európai Bizottság csak az uniós bíróság ítélete után regisztrálta a javaslatcsomagot, így vált európai üggyé is.”

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint „az Európai Bizottság cserben hagyta az őshonos kisebbségeket” – fogalmaz a portál.

 

Ezt már olvasta?