Back to top

Tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből

Publikálva: 2022, szeptember 18 - 06:00
Az elrontott vagy fel nem használt szavazólapokat a választó köteles az erre a célra kijelölt dobozba dobni, ha kiviszi őket a szavazóhelyiségből, szabálysértést követ el, amiért 33 eurós bírság szabható ki – figyelmeztetett a belügyminisztérium.
Tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből

A szavazólapokat az erre kijelölt helyen (szavazófülke) kell kitölteni.

Ha tévesen tölti ki a szavazólapokat, azokat szintén az erre a célra kijelölt dobozba kell tennie, és újakat kap a választási bizottságtól.

A választáson a jelöltek sorszámát kell bekarikázni. A polgármesterjelöltek és a megyeelnökjelöltek listáján egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. A képviselőjelöltek listáján annyi jelölt sorszámát, ahány képviselőt a szavazókörben választanak. A választáson egy fehér és egy kék borítékot kap a választó.

A helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselőjelöltekre és a megyeelnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba.

Ezután a borítékot a színének megfelelően a fehér, illetve a kék urnába dobni. Ha a választó nem a megfelelő színű borítékba teszi a szavazólapot, vagy a borítékot nem a megfelelő urnába dobja, a szavazata érvénytelen. Az összevont önkormányzati és megyei választást október 29-én, szombaton tartják.

(TASR)

Ezt már olvasta?

Cookies