Back to top

Tető alatt a fagyos napokon

Publikálva: 2016, január 8 - 12:03
Kicsit késve ugyan, de néhány fagyosabb nappal hozzánk is beköszöntött a tél.

A hidegebb napokon mi is szívesebben húzódunk be otthonunkba, élvezve annak melegét. Közben ritkán jut eszünkbe, hogy néhányan az utcán élik át ezt az időszakot. Jobb esetben gondolnak rájuk, és próbálnak nekik intézményesen is segíteni. Városunk a múlt év decemberétől segíti a hajléktalanokat, éjszakai melegedőt üzemeltet.

Molnár Tímea, a Közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztály vezetője készséggel beszélt erről az új lehetőségről.

Először kora ősszel, majd decemberben újra felkeresték a hajléktalanokat a szokott tartózkodási helyükön, hogy személyesen tájékoztassák őket a télen már igénybe vehető hajlékról. Miklós Alica, a szociális osztály vezetője szerint a szeptemberi összeíráskor harminchárom hajléktalant tartottak nyilván, közülük tizenheten érdeklődtek a melegedő iránt. Mivel most még nincs tartósan hideg, jelenleg csak öten alszanak bent éjszakánként. Ha hidegebbre fordul az időjárás, várható, hogy többen is kihasználják a város nyújtotta melegedési lehetőséget. A napokban már az indulástól 20:00 és 6:00 óra közti nyitva tartást is bővítették, most már este hét órától reggel nyolcig pihenhetnek a melegben a rászorulók.

A főosztályvezető kiemelte, segítségükre vannak a városi civilszervezetek is, például a Fény Polgári Társulás, a városi szeretetszolgálat, de magánszemélyektől is kapnak adományokat, használt ruhát, bútort. Örülnek az ételfelajánlásoknak, különösen a meleg ételnek, mivel azt szeretnék, hogy a hajléktalanok a melegedőn töltsék az éjszakát, és ne a városban csatangolva fogyasszák a vacsorát, és a reggelit.

Napjaink komoly problematikája, hogy az emberek néha egyik napról a másikra veszítik el a tetőt a fejük fölül. Nem szabad, hogy kirekesszük őket a társadalomból, hiszen többen közülük mindent megtesznek azért, hogy nincstelenből újra a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Az otthontalanok közül néhányan közmunkát is vállalnának, amivel pénzt keresve újra beilleszkedhetnének. Molnár Tímea abban látja leginkább a kiutat, ha – az ismert szólásmondást idézve – nem halat adunk nekik, hanem megtanítjuk őket horgászni és azt szorgalmazza, hogy a munkaügyi hivatalon keresztül ezt sikerüljön elintézni.

Ezt már olvasta?

Cookies