Back to top

Testvérváros lett Dunaszerdahely és Győr

Publikálva: 2021, szeptember 13 - 05:47
Szeptember 12-én ünnepélyes ceremónia keretében erősítette meg a korábban is gyümölcsöző kapcsolatát Győr Megyei Jogú Város és Dunaszerdahely. A két település küldöttsége a dunaszerdahelyi városházán találkozott, ahol dr. Dézsi Csaba András győri és dr. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester látta el kézjegyével a testvérvárosi szerződést, Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövetének jelenlétében.
Testvérváros lett Dunaszerdahely és Győr

Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az ünnepélyes nap a két város életében valóban mérföldkő. Mint elmondta, a települések a sport és kultúra terén is együttműködtek, s magát a testvérvárosi megállapodást is megelőlegezték korábban számos projektel, legutóbb az Arrabona EGTC partnerségében életre hozott közös, európai uniós projektben. 

„Nagyon sokan látogatnak el akár bevásárlás céljából, akár kulturális vagy sportesemények alkalmával a városba, a szerdahelyiek otthon érzik magukat Győrben”

– fogalmazott Hájos Zoltán, hozzátéve: „bízom abban, hogy ez a mostani megállapodás még inkább el fogja mélyíteni a kapcsolatunkat, határozottabbá fogja tenni az együttműködésünket.”

Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester szerint

„Győr és Dunaszerdahely között a kapcsolat teljesen természetesen, emberi utakon, hétköznapi módon kezdődött”,

hiszen a lakosok a két város közelségét kihasználva már régóta megélték annak előnyeit. 

„Ezek a praktikus, emberi mentalitásból fakadó kapcsolatok aztán valódi kapcsolatokká fejlődtek, barátságok alakultak ki győri és dunaszerdahelyi emberek között” – tette hozzá Győr polgármestere, utalva arra, hogy a szerdahelyiek szívesen járnak át Győrbe vásárolni vagy akár az Audi Eto meccseire szurkolni a kézis lányoknak, Győrből pedig sokan érkeznek átélni egy igazi futballmérkőzés légkörét. 

„Ezt a kapcsolatot erősíteni kell, akkor is, ha határok választanak el bennünket, (...) s a politikusoknak kötelessége, hogy

akik összetartoznak, azokat összekössék, a természetes kapcsolatokat hivatalossá tegyék.

(...) Győr nagyváros. Egy nagytestvér a kistestvérrel mindig jól jár, hiszen a kistestvér sokszor elevenebb és praktikusabban gondolkodik” – jelezte Dézsi Csaba András, aki szerint Győrnek olyan testvérvárosokra van szüksége, akikkel előremutató, gyakorlati, valós és napi kapcsolataink vannak – s Dunaszerdahely ilyen.

Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is megtisztelte jelenlétével a szerződés ünnepélyes aláírását.

„Dunaszerdahely Szlovákiában egyike azon városoknak, amely megőrizte magyarságát és kiváló partnere lesz Győrnek”

– köszöntötte a megjelenteket, majd Szeles Szabolcs győri alpolgármester tolmácsolta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter üdvözletét:

„Minél több testvérvárosi kapcsolat jön létre, annál szorosabb lesz a két ország, nemzet közötti kapcsolat. A felvidéki magyarok mindig is számíthattak a Magyar Kormány támogatására – ez így lesz a jövőben is. Hajrá Győr, hajrá Dunaszerdahely!” 

A testvérvárosi megállapodás ünnepélyes aláírását sajtótájékoztató követte, amelyen a városvezetők többek között szóltak a további együttműködés irányvonalairól, így szó esett további projektek tervezéséről, arról, hogy Dunaszerdahely milyen kulturális és egyéb lehetőségeket kínálhat a győriek számára, de arról is, hogy a győri foci miképp tudna profitálni a DAC profi menedzsmentjéből – ugyanis a jövőben szorosabb kapcsolatot kívánnak kiépíteni a csapatok között.

Az eseményen Győr Megyei Jogú Város delegációjának tagjaként megjelent dr. Dézsiné Szentes Veronika, illetve Szeles Szabolcs, dr. Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos, Endrődi Péter kabinetfőnök, valamint Gyarmathy Orsolya, Győr Megyei Jogú Város nemzetközi referense. 

Dunaszerdahely részéről A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, a Dunaszerdahelyi Városi Képviselő-testületből Bachman László, Bugár György, dr. Földes Károly, Gútay László, dr. Horváth Zoltán, Nagy Iván és Šándor Klára, illetve a városi hivatal elöljárója, Bubniak Júlia vettek részt a találkozón.

Az ünnepi aktuson Patos Lilla (felkészítő tanára Simon Anikó), a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója mondott szavalatot, majd a ceremónia után a delegációk tagjai a DAC–Slovan mérkőzésre siettek, együtt szurkolni a sárga–kékeknek.

Az eseményen készült képgalériánkat (Rózsár Vince felvételei) itt tekinthetik meg.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?