Back to top

Terjed a függőséget okozó gyógyszerek használata, figyelmeztetnek a szakemberek

Publikálva: 2021, október 11 - 08:01
Egyre nagyobb mértékben terjed a függőséget okozó gyógyszerek használata; a folyamaton ráadásul a koronavírus-járvány is gyorsított, közölte az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL).
Terjed a függőséget okozó gyógyszerek használata, figyelmeztetnek a szakemberek

A közlés szerint akkor beszélhetünk gyógyszerfüggőségről, ha egy adott gyógyszer ismételt és rendszeres szedésének sürgős és nyomasztó szükségét érzi a beteg. Ilyenkor elvész a kontroll, a páciens pedig hajlamos a gyógyszert az ajánlottnál hosszabb ideig vagy nagyobb dózisban szedni.

A ŠÚKL szerint a függőség lehet pszichológiai, ilyenkor a gyógyszer szedése kellemes érzésekkel, a gyógyszer elhagyása pedig kellemetlenekkel jár. Más esetekben fizikai függőségről beszélünk, a szedés abbahagyása után elvonási tünetek léphetnek fel.

Ráadásul a függőség a hatóanyaggal szembeni toleranciát is okozhat, ilyenkor a betegnek nagyobb dózisra van szüksége a kívánt hatás eléréshez. Ha emelik a dózist, az túladagoláshoz is vezethet, így többszörösen veszélyes jelenségről van szó.

Gyógyszerfüggőséget okozhatnak a fájdalomcsillapítók, az altatók, a szorongásoldók. A gyógyszerfelügyelet szerint rendszerint azok a gyógyszerek okoznak függőséget, melyeket a hangulat vagy a viselkedés megváltoztatására szednek.

Hozzátették, hogy a krónikus betegségek kezelésére (pl. magas vérnyomás vagy cukorbetegség) felírt orvosságok nem okoznak függőséget, akkor sem, ha élethosszig szedi a páciens.

LB/Felvidék.ma/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies