Back to top

Térdre kényszerülnek az önkormányzatok?

Publikálva: 2022, május 28 - 06:10
A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) azonnali tárgyalást sürget Eduard Heger kormányfővel a pénzügyi tárca vezetőjének, Igor Matovičnak a különadóval kapcsolatos elképzeléséről.
Térdre kényszerülnek az önkormányzatok?

Egyúttal felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy mindaddig ne szavazzanak a javaslatról, amíg az Unió vezetősége és a kormány nem vitatja meg a tervezetet.

Az ÚMS elfogadhatatlannak tartja a javaslatot és rámutat arra, hogy az állam ismételten központilag akar dönetni az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos kérdésekről.

Az Unió szerint a pénzügyi tárca javaslata térdre kényszeríti az önkormányzatokat, miközben az embereknek egyáltalán nem nyújt semmit. 

Az ÚMS találkozni szeretne Zuzana Čaputová államfővel is, hogy amikor dönteni kíván a törvénymódosításról, vegye fontolóra az önkormányzatok megalapozott érveit is.

Az Emberekért koalíciós párt olyan elképzelést fogalmazott meg, látva az önkormányzatok masszív tiltakozását a megemelt adóbónusz miatt, hogy az önkormányzatok részesedjenek az összes adóból, amelyet az állam beszed. A pénzügyminisztérium úgy véli, hogy az önkormányzatok nem rövidülnek meg, ugyanannyi pénzzel gazdálkodhatnak, mint eddig.

Igor Matovič pénzügyminiszter minden rászoruló önkormányzatnak támogatást helyezett kilátásba. „A becsületes önkormányzatoknak minden bizonnyal segítő kezet nyújtunk, mégpedig különböző módon”

– jegyezte meg Matovič.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies