Back to top

Teraszt üzemeltetők figyelmébe

Publikálva: 2022, január 24 - 20:56
Dunaszerdahelyen már tizenkét éve általános érvényű rendelet szabályozza, hogy mi számít terasznak, de többek között azt is, hogy milyen módon és milyen díjszabás mellett lehet egyáltalán közterületen teraszt létesíteni.
Teraszt üzemeltetők figyelmébe

Sokan nem tudják, hogy az ún. „nyári, szezonjellegű teraszok” azok, amelyek március 1-e és október 31–a között működnek. Például ilyen az, ha valaki az adott időszakban akár dobogóval, napernyővel, konstrukcióval létesít egy teraszt.

Ha a terasz konstrukciója egész évben foglalja közterületet, vagyis ott marad például a téli időszakban is, akkor az már „egész éves terasznak” minősül. Annak ellenére is, ha az év egy részében nem is használják.

A harmadik kategóriába azok a külterületen felállított kiülők számítanak, amelyeket március 1–október 31. között helyez el a közterületen a tulajdonosok. Például ha reggel kiteszik az üzlet elé a székeket, asztalokat, s amikor bezárnak, akkor berakják azokat. Ám mivel így is közterületet foglalnak el, ez is illetékköteles.

Mindezt már 2010 óta általános érvényű rendelet szabályozza.

2020-ban és 2021-ben a járványhelyzetben súlyosan érintett vendéglátósok megsegítése miatt azonban úgy döntött a város vezetése, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel (két éven keresztül) nem szedte be a közterületeken működő teraszok után járó kötelező illetéket.

A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal Építésügyi főosztálya szeretné felhívni a teraszok tulajdonosainak a figyelmét, hogy ellenőrizzék a dokumentumok érvényességét vagy amennyiben szeretnének bármi építészeti módosítást a már meglévő teraszon (a terasz területének megnövelése, beüvegezése stb.), esetleg kétségük, kérdésük merülne fel, vegyék fel a hivatallal a kapcsolatot.

Elérhetőségek:

Városi Hivatal, Fő utca 50/16,  1. emelet 220. iroda,

Tel.: 031 590 3934

Ezt már olvasta?

Cookies