Back to top

Telefonos lelki elsősegély szolgálat magyarul

Publikálva: 2022, június 30 - 06:00
Ha bajban van, ha kétségbeesésében egy kívülálló személy névtelen segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot! Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását!
Telefonos lelki elsősegély szolgálat magyarul

Mikor hívjam a telefonos lelki elsősegély szolgálatot?

Elsősorban akkor, amikor úgy érezem, hogy egy független segítő beszélgetésre van szükségem. Amikor egy aktuális elakadás adódik az életvezetésben, egy döntéshelyzet, kapcsolati nehézség, illetve konfliktus esetén. Ugyanakkor támaszt jelenthet a telefonos lelkisegély hívása egy kritikus életesemény, pl. haláleset, veszteség esetén. Mert az időben kapott segítség nagyban támogathatja a hívó megküzdését a nehéz helyzettel és segíthet megelőzni a hosszú távú negatív következményeket. Arról is szólnunk kell, hogy vannak esetek amikor a telefonos segélyhívás életet ment, mert egy beszűkült lelki állapotban megelőzheti az öngyilkosságot.

Persze vannak segítőkész barátok, családtagok, vagy akár egy kedves szomszéd, de ezen segítő folyamatok hatékonysága jelentősen lecsökkenhet az ítélkezéstől, megcímkézéstől való félelem miatt, valamint azért, mert teljesen jószándékból ugyan, de általában a tanácsok adására helyeződik a hangsúly, nem pedig a meghallgatásra.

Fontos azonban megérteni, hogy a telefonon keresztül nem terápia zajlik. Ezek általában egyszeri beszélgetések, a terápia pedig egy hosszabb folyamat, melyet szakember végez. Tehát a telefonos lelki elsősegély vonal hívása nem helyettesíti a pszichiáter, pszichológus munkáját, segíthet viszont abban is, hogy valaki bátrabban merjen segítséget kérni.

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat segítői ki van képezve, szakszerűen tudnak megfogalmazni kérdéseket, amelyekkel teljes mértékben tudják segíteni a hívót, hogy felfedje maga előtt a belső világát. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen abból már vélhetően kapott eleget a hívó, hanem abban segíti őt, hogy a saját megoldását találja meg. A segítő teljesen semleges, a saját világképét, véleményét és érzéseit nem viszi be a segítés folyamatába. Legfontosabb számára, hogy ítélkezésmentes légkört tudjon teremteni. Mert ez a biztonságos légkör teszi lehetővé, hogy a hívó megfogalmazza az érzéseit. Abszolút elfogadás jellemzi a segítő beszélgetést, és nem kell attól tartania a segítséget kérőnek, hogy ha kimond valamit, arra bármilyen negatív visszajelzést kap. Ne feledjük, ha megfogalmazzuk az érzéseinket, nagyon sok terhet le tudunk tenni magunkról!

Hol és mikor hívható a lelki elsősegély telefonszolgálat?

Két, alapdíjas szlovákiai telefonszám – 0918 500 333 vagy 0904 500 334 – éjjel-nappal hívható.

A felvidéki ügyelőinkkel szerdai napokon 18 órától csütörtök 18 óráig beszélgethetnek.

Ezt már olvasta?

Cookies