Jelenlegi hely

Tehetség a sors tenyerén

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, január 19 - 07:54 | Színes
A Dunaszerdahelyen született Bittera Sophie Imant nagyon sokan ismerik. A különleges tehetségű kislányt többek közt a dunaszerdahelyi MOL Arénában hallhattuk énekelni az Ismerős Arcok Nélküled című slágerét. Kevés szem maradt szárazon.
Tehetség a sors tenyerén

Radi Anita, a Ma7.sk hírportál riportere, tudósítója jóvoltából olvashatunk a Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola negyedik osztályos tanulójáról.

Sophie édesanyja, Bittera Katalin a pozsonypüspöki alapiskola tanára és igazgatóhelyettese. A szülők számára egyértelmű volt, hogy magyar iskolába írassák a gyermeküket, annak ellenére, hogy az édesapa cseh nemzetiségű. Mivel Dunaszerdahelyen is van magyar iskola, kézenfekvő a kérdés, miért döntöttek a pozsonypüspöki alapiskola mellett. Katus, az édesanya elmeséli, hogy főiskolás korában szinte a sors vezette Pozsonyba, ahol rátalált a pozsonypüspöki magyar iskolára. Azonnal megtetszett neki az iskola családias hangulata, így rögvest érdeklődött, a jövőben esetleg dolgozhatna-e az intézményben. Itt kezdte a pedagógiai pályáját, és azóta is a pozsonypüspöki alapiskola szlováknyelv- és informatikatanára. Sophie egyébként már óvodába is Pozsonypüspökibe járt, amelyet a szülők szintén a családias légkör miatt választottak.

Természetesen az is érdekelt bennünket, hogy honnan származik az Iman név, ami Sophie második neve. A kislány azonnal beavat minket neve kiválasztásának hátterébe: az arab eredetű Iman jelentése hit. David Bowie feleségét, a szomáliai származású fotómodellt hívták Imannak. Az édesanyjának annyira megtetszett ez a különleges hangzású név, hogy eldöntötte, ha egyszer lánya születik, ezt a nevet fogja viselni. Ez a név olyan különleges, mint ő, mondja büszkén az édesanya, és ez esetben szó sincs túlzásról. Sophie ugyanis ifjúkora ellenére számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet.

Már kiselsősként szavalóversenyeken vett részt, sikeresen szerepelt a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Országos Versenyen. Mivel Sophie-t a színjátszás is érdekelte, így természetes volt, hogy az éneklést is elsajátítja.

Ez a két műfaj ugyanis szinte összetartozik. Katus pedagógusként nyilván több tehetséges gyermekkel találkozott már a tanári pályája során. De melyik volt az a pillanat, amikor a saját gyermekében fedezte fel a tehetséget, hogy a kislány kiemelkedik a kortársai közül? Az édesanya elmeséli, hogy már nagyon hamar felfigyelt So-phie képességeire. Azzal kezdődött, hogy a kislány jóval hamarább kezdett el beszélni, mint a korabeli gyerekek. Azonfelül már pici korában gyönyörűen ki tudott ejteni bonyolult és hosszú szavakat. Egy anyák napi műsorban az anyuka osztálya lépett fel, és velük együtt az akkor még csak hároméves Sophie is. Amikor a kislány kiállt, és elmondta a darab rá eső részét, olyan tapsot kapott, hogy már akkor lehetett érezni, nagyon tehetséges, és egyben élvezi, ha szerepelhet, emlékezik vissza az édesanya.

Az ének területén is szinte azonnal felfedezték Sophie tehetségét. Jelenleg Keviczky Tünde operadíva és énektanár készíti fel a fellépéseire a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolában.

Az anyuka elmondta, mennyire meglepődött, amikor megtudta, hogy a kislánya fog énekelni a DAC–Slovan rangadó előtt, hiszen Sophie még csak akkor kezdte tanulni az éneklést. Ám Keviczky Tünde megnyugtatta, hogy a kislány igenis méltó arra, hogy a telt házas MOL Arénában fellépjen (énektársa a felbári Farkas Olivér volt).

Sophie persze nagyon örült a felkérésnek...

A teljes cikket a Ma7.sk portálon olvashatják ITT.