Jelenlegi hely

Tegyünk jót a testnek és a léleknek

Publikálva: 2016, február 4 - 11:22 | Színes
Először tartottak Karma jógát (ez az önzetlen munka, cselekvés jógája) a dunaszerdahelyi freedOMe-ban.
Tegyünk jót a testnek és a léleknek

Ez az ingyenes foglalkozás a szerda reggelente rendszeres Ébresztő Jóga keretében indult, és továbbra is szeretnék minden hónap első szerdáján megvalósítani. Hunčík Kata jógaoktatóval beszélgettünk.

A nyugati világ elsősorban a hatha jógát ismeri, amely előtérbe helyezi a testgyakorlást, ugyanakkor a jógának a testi mellett fontos a szellemi része is. A testmozgás az az oldala, amely a legtöbb érdeklődőt megfogja, mert fáj a háta, vagy egyéb egészségügyi problémája van, és arra keres megoldást. Viszont a testünkön keresztül előbb-utóbb „találkozunk” a lelkünkkel is. Ebben segítenek a meditációk, amelyekkel az óra indul, illetve az óra végi, úgynevezett vezetett relaxáció is segít ellazulni. Heti egy-két alkalmanként javasolja az oktató a gyakorlást, de annak igénye lehet teljesen egyéni. A heti két alkalomhoz alkalmazkodik egyébként az órabeosztás is a freedOMe-ban, ugyanis egy órás összejövetelt tartanak rendszeresen szerda reggelente, valamint két órásat csütörtök esténként. A csütörtök esti találkozók programja kicsit részletesebb, ilyenkor több meditációra van lehetőség. A haladók mellett várják a kezdőket is, az oktató ugyanis igyekszik úgy leírni, elmagyarázni a gyakorlatokat, hogy azokat megértsék a kevésbé gyakorlottak is, így mindenkinek sikerélménye lehessen belőle.

Kata elmondta, hogy az adott teremben négyes – tizenkettes csoportokkal a legideálisabb a foglalkozás, mely lehetővé teszi, hogy mindenki megfelelő figyelmet kapjon az oktatótól. A korlátolt létszám miatt viszont fontos az előzetes bejelentkezés, amelyet megtehetnek a freedOMe, vagy a Yoganga DS facebook oldalán. Korábban tartottak angol nyelvű hatha jóga órát is, melyet a jövőben szeretnének újraindítani. Ez lehetőséget nyújt nemcsak az itt élő külföldiek számára, hanem azoknak a helyieknek is, akik szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat, miközben testi-lelki egészségüknek is szentelnek egy kis időt.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, keressék meg a freedOMe facebook oldalát (https://www.facebook.com/freedome.ds/), illetve igyekszünk mi is folyamatosan informálni az olvasókat a lehetőségekről.

Címkék: freedOMe