Back to top

Tegyük félre a megosztottságot!

Publikálva: 2017, október 23 - 18:23
Esős időjárás várta az 1956-os hősök előtt tisztelgőket városunkban hétfőn délután.
Tegyük félre a megosztottságot!

Négy órakor a városháza melletti diktatúrák áldozatainak emlékművénél rótták le kegyeletüket a polgárok. Az ünnepség a Kossuth-díjas színművész, Boráros Imre szavalatával és fohászával indult, majd Hájos Zoltán polgármester mondott beszédet.

Városunk vezetője kiemelte, Magyarországon piros betűs ünnep október 23-a, s nálunk ugyan munkanap, de szívünkben mégis ünnepnap a mai.

„Számunkra a mai napban nem az a fontos, hogy visszaemlékezve elmondjuk az 1956-os év történéseit (...), hanem az, hogy megértsük, miért is tört ki a népfelkelés, s miként lett a népfelkelésből forradalom, majd később szabadságharc, és mi volt a forradalom üzenete a magyaroknak és a nagyvilágnak. A magyar történelemnek nem volt még olyan szégyenletes időszaka, amikor magyarok magyarok felett zsarnokoskodnak volna. (…) A magyar emberek egy emberként összefogtak, megelégelve az állami terrort, az önkényuralmat, a besúgáson, megfélemlítésen és hazugságon alapuló rendszert, és kinyilvánították, hogy a  nemzet szabad Magyarországot akar építeni, felszámolva az egypárti és tanácsrendszert, a szovjet csapatoktól mentes országot, ahol biztosítva van a szólás- és vallásszabadság.”

Hájos utalt a napjainkba is jelentkező megosztottságra, amikoris az esélyes és már bizonyító magyar megyeelnök-jelölt mellett egy esélytelent indít a másik párt. A közösség érdekével ellentétesnek értékelte a megosztást, s kérte mindenki tegye félre ezt a megosztottságot, és a mai napon hajtsunk fejet együtt a hősök emléke előtt.

A folytatásban a program műsorvezetője, Bíró Éva elevenítette fel az 1956-os év őszének meghatározó eseményeit, majd Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke mondott beszédet.

A politikus rávilágított: a magyar nemzet nagy ünnepei között október 23-nak különös helye van, mert még élő emlék, ahol sokkal árnyaltabbak a megközelítések, mint például március 15. esetében, amit már történelmi távolságból látjuk, s így egyszerűbb jókra és rosszakra osztani a történetet. Az 56-os eseményeket azonban még értelmezzük – egyúttal napjaink eseményével kapcsolatban Menyhárt kiemelte, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, döntéseinknek súlya van, s harcolnunk kell a felvidéki magyarság megmaradásáért. Egyúttal arra kérte a polgárokat, hogy a jövő szombaton, november 4-én vegyenek részt a megyei választásokon, mert annak fontos szerepe van közösségünk sorsának alakulása szempontjából is.

A beszédeket követően a szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet, majd a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt.

Ezt már olvasta?

Cookies