Back to top

Taxis rendelet, parkolás, városliget

Publikálva: 2021, június 29 - 19:59
Ma délután ismét ülésezett a dunaszerdahelyi városi képviselő-testület – a plenáris ülés ezúttal majdnem ötven pontból állt.
Taxis rendelet, parkolás, városliget

A megbeszélés elején egy tavaly szeptemberi testületi határozatra épülő telekeladásokat szavaztak meg a képviselők, majd az ADVENTIM Magán Szakközépiskola bérleti szerződését hosszabbították meg, illetve rábólintottak arra is, hogy a két városi nyugdíjas otthont bővítse zárt, biztonságos kerttel az intézmény vezetősége.

Ezt követően a város területén lévő újabb utcák kaptak nevet:

Fecske utca, Szélső út, Szent Péter út, Szent Pál utca és Hartmann József utca (utóbbi városunk szülötte, egykori krónikása, iskolaigazgató, cserkészparancsnok, tűzoltó volt).

Az újabb utcák jóváhagyásával a város által fenntartott óvodák és iskolák vonzáskörzeteiről szóló függeléket is módosította a testület.

A plakáthelyek kijelöléséről és a plakátok elhelyezéséről szóló általános érvényű rendeletet azonban a szakbizottságban való véleményezésre, illetve átdolgozásra utalták vissza a testületi tagok,

utalva arra, hogy ne egy rendelet tárgyalja a kommersz és a politikai tartalmú plakátok, hirdetmények elhelyezését, hanem külön-külön rendelet.

A taxis rendelet kapcsán Hájos Zoltán polgármester elmondta, több taxitársaság megkeresése, és a velük való egyeztetések, valamint a taxizók igényei alapján született

az a módosító javaslat, amely célja egyrészt csökkenteni a taxisok helyi adóját, másrészt fellépni a törvénytelenül működő taxisokkal szemben, akik sorozatos jogsértéssel igyekeznek gazdasági előnyhöz jutni. A jelenlévő képviselők nagy többséggel el is fogadták a rendeletet.

Nagyobb vitát váltott ki azonban az úgynevezett rezidens, „lakótelepi” parkolással kapcsolatos rendelet módosítása.

A polgármester a felvezetőben elmondta, bízik abban, hogy a parkolási rendelet, ha nem is azonnal, de enyhíteni fogja a lakótelepi parkolási káoszt, és a remények szerint mintegy 10-15%-kal csökkenteni fogja az ott parkoló autók számát. Hozzátette: a rendelet célja, hogy a lehető legtöbb jogosult személy kapjon ingyenes parkolóhelyet. Ismét kiemelte, hogy a parkolás a nem regisztráltak számára csak hétfőtől csütörtökig fizetős az esti és éjszakai órákban – az is csupán a kék színnel kijelölt rezidens parkolóhelyeken. Ellentétben Pozsony egyes részeivel, ahol egyáltalán nem is jelöltek ki alternatív, ingyenes parkolóhelyeket a lakosok számára – figyelmeztetett a polgármester. Azt pedig, hogy mennyi parkolóhelyre lesz még szükség, a rendelet bevezetése utáni „éles” időszakban lehet majd ténylegesen felmérni és számszerűsíteni.

Brunczvik Tünde képviselő kérdésére, hogy mennyien regisztráltak a rendszerbe, a parkolótársaságot üzemeltető városi vállalat, a Municipal igazgatója, Jány József jelezte, hogy

eddig 4000 autót jegyeztek be a lakosok, a város adott részein pedig jelenleg 4800 kijelölt parkolóhelyet lehet összeszámolni.

Elismerte, hogy az internetes regisztrációs rendszerre több esetben érkezett panasz, de jelezte, hogy dolgoznak a fejlesztésen. Egyben utalt rá, hogy a személyesen bejelentett regisztráció során gyorsan javítják ezeket a hibákat is.

Antal Ágota borúsabban látta a helyzetet, szerinte az emberek panaszkodnak és elégedetlenek, mert nem jó a parkolási rendszer, Hakszer Roland szerint pedig kevés új parkolóhely létesült a városban, így nem értett egyet továbbra sem a rendelettel. A polgármester szerint azonban

ideje végre rendbe tenni a városi lakótelepek parkolási helyzetét, mégpedig egy megfelelő, és más városokban már bevált rendszert bevezetve.

Végül a kiegészült rendeletet, amelyben például az „évente” kifejezés helyett a „befizetést követő 12 hónapra” módosult a szövegezés, illetve nem csupán a dunaszerdahelyiek, hanem minden látogató kap egy egyórás ingyenes parkolást, elfogadták azzal a módosítással, amit Horváth Zoltán javasolt, miszerint ne az újabban javasolt augusztus 1-jével, hanem

csak október 1-jével lépjen életbe a rendelet ellenőrzése.

Elfogadták a testületi tagok azt a javaslatot is, ami a Dunaszerdahelyi Szociális Szolgáltatások Központja által nyújtott szociális szolgáltatások menetéről és feltételeiről szól, s lehetővé teszik

ezentúl a szülők számára a félnapos bölcsőde vagy a tíznapos bölcsizési lehetőség választását is.

Korábban csak egy teljes napra, illetve egy teljes hónapra adhatták be a legkisebbeket a városi intézménybe a szüleik.

Visszavonta azonban a testület a piacokon való árukereskedelemről és szolgáltatásnyújtásról szóló rendelet márciusban elfogadott részét, mellyel a Grund piactér tervét hagyták jóvá, az üzemeltető polgári társulás ugyanis elállt a piac létrehozásának tervétől.

Elfogadták ellenben a városatyák azt a képviselői indítvány alapján született rendeletet, amivel a játéktermek működését szigorítanák, most első lépésként azzal, hogy a rendeletben meghatározott napokon is zárva kell majd tartaniuk.

Egyhangúlag bólintottak rá ezt követően arra az A. Szabó László, Bugár György, Hodosy Szabolcs és Nagy Krisztián képviselők által benyújtott indítványra is, amely egy leendő városliget építési szándékát hagyta jóvá.

A régi gokartpályát és a mellette elterülő fás övezetet magába foglaló hét hektáros területet nemzetközi nyilvános pályázattal szeretnék előkészíteni.

A beterjesztő A. Szabó László alpolgármester szerint az új park orvosolná a városi zöldövezet hiányát, s a pihenőövezet nem csupán nekünk, hanem az előttünk lévő évszázadnak készülne már.

Végül a pénzügyi támogatások második körének nyerteseit is jóváhagyta a plénum, hasonlóan mint azt a pénzügyi támogatási kérelmet, amely a Barátság téri park revitalizálását célozza meg, illetve ott egy rekreációs zóna kiépítését.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies