Back to top

A tavalyi év legkiemelkedőbb dunaszerdahelyi sportolóit díjazták

Publikálva: 2021, szeptember 13 - 22:42
A 2020-as esztendő sok szempontból emlékezetes marad mindannyiunk számára. A koronavírustól terhelt időszakban azonban nem állt le a munka, s a sportélet is, noha keretek közé szorítva, de folytatódott. Most, szeptember 13-án városunk legkiemelkedőbb sportembereit, edzőit emelték a magasba, példaképül: átadták az Év sportolója 2020 díjait.
A tavalyi év legkiemelkedőbb dunaszerdahelyi sportolóit díjazták

Városunk önkormányzata a díj odaítélésével további sikeres tevékenységre szeretnék ösztönözni a sportolókat, akik egyúttal sportklubjukat és a várost is képviselik, eredményeikkel pedig Dunaszerdahely jó hírét öregbítik. A díjra dunaszerdahelyi sportszervezetek és lakosok tehettek javaslatot öt kategóriában: 15 év alatti egyéni sportoló, 16 és 20 év közötti egyéni sportoló, felnőtt egyéni sportoló, legsikeresebb edző, valamint csapat. 

Sajnos a koronavírus-járvány a sportéletre is hatással volt, hiszen számos verseny elmaradt, így sportolóink kevesebb alkalommal tudták megmérettetni magukat, és emiatt a korábbi évekhez képest kevesebb szép eredménnyel büszkélkedhettek.

Az elismeréseket városunk két alpolgármestere, A. Szabó Lászlót és Karaffa Attila, valamint Nagy Krisztián, a városi önkormányzat sport és testkultúra bizottságának elnöke adta át. 

A. Szabó László szerint „az ilyen fajta értékelés és jutalmazás amúgy is mindig szubjektív. Mert hát ki tudná összehasonlítani egy teniszező és egy birkózó, vagy akár egy focista és egy sakkozó teljesítményét. A siker egyébként is apró dolgokon múlik, még ha rengeteg lemondás és áldozat van is mögötte. A sport azért csodálatos, mert itt vagy nyersz, vagy tanulsz valamit…”

Nagy Krisztián, a szakbizottság elnöke ugyancsak az elismerés szavait tolmácsolta a sportolók felé. „Voltak országos bajnoki címek, nemzetközi szinten jegyzett eredmények, érmek, sikerek. Természetesen a sporthoz hozzá tartozik a csalódás is, de tudjuk, hogy ez visz minket előre.

Városunk lakosságát tekintve a 37. legnagyobb város Szlovákiában, ám a sportolóink, a ti eredményeiteket tekintve sokkal, de sokkal magasabban jegyzett” – köszönte meg mindannyiuknak Nagy Krisztián. 

Elsőként a 15 év alatti egyéni sportoló kategóriát értékelték

Bodó Barnabás (birkózó) – 2. hely
Barnabás a Dunaszerdahelyi Birkózóklub tagja. A 13 éves sportoló tavaly szép sikert ért el a fiatalabb diákok szabadfogású országos bajnokságán, amelyet Rimaszombatban rendeztek meg. A reményteljes birkózó a 33 kg-osok mezőnyében nem talált legyőzőre, szlovák bajnoki címet szerzett.

Hegedűs Attila (birkózó) – 1. hely
A 11 éves Hegedűs Attila szintén a Dunaszerdahelyi Birkózóklub tagja. A 2020-as esztendőből három szép eredménnyel büszkélkedhet. A fiatalabb diákok szabadfogású országos bajnokságán Rimaszombatban 1. lett, akárcsak Csehországban a pilzeni szabadfogású viadalon. A naszvadi kötöttfogású Jégtörő Mátyás Kupán a 2. helyezést érte el. Az első két versenyen a 31, utóbbin pedig a 30 kg-osok mezőnyében birkózott.

A 15 és 20 év közötti egyéni sportoló kategória kiemeltjei:

Kósa Tamás (karateversenyző) - 4. hely
Kósa Tamás a Sportgimnázium DAC színeiben karatézik, és sikeres tavalyi évet tudhat maga mögött. Két nemzetközi versenyen 1 arany- és 1 ezüstérmet szerzett, valamint teljesített egy virtuális félmaratont.

Bacsfai Réka (birkózó) - 3. hely
A holnap 19. születésnapját ünneplő Bacsfai Réka a Dunaszerdahelyi Birkózóklub sportolója. A tavalyi évben két szép sikert ért el, amelyek jutalma egyaránt egy-egy aranyérem volt. Első lett a szinnai junior szabadfogású országos bajnokságon a 62 kg-osok mezőnyében, valamint fél évvel később ugyancsak Szinnán a felnőtt szabadfogású országos bajnokságon a 65 kg-osok között.

Csörgő Tamás (birkózó) - 2. hely
Csörgő Tamás Bacsfai Rékához hasonlóan a Dunaszerdahelyi Birkózóklub színeiben versenyez. A 19 éves birkózó tavaly négy dobogós helyezést ért el a különféle versenyeken. A somorjai junior kötöttfogású országos bajnokságon a 60 kg-os súlycsoportban 1. lett. A szinnai felnőtt szabadfogású országos bajnokságon, valamint a szintén szinnai junior szabadfogású országos bajnokságon egyaránt 2. lett, mindkétszer a 61 kg-os súlycsoportban. Szinnán egy 3. helyet is elkönyvelhetett, mégpedig a felnőtt kötöttfogású országos bajnokságon a 63 kg-osok mezőnyében.

Vodnyánszky Renáta (atléta) - 1. hely
A 17 éves Vodnyánszky Renáta a Megy Sport DS atlétája. 2020-ban különféle versenyszámokban 8 alkalommal is a dobogón végzett. Távolugrásban 1. lett a serdülő, valamint a junior lányok mezőnyében a pozsonyi fedett pályás országos bajnokságon, a serdülők között a 60 m-es futást is megnyerte. A felnőttek mezőnyében távolugrásban a 2. helyen végzett. Ami a szabadtéri viadalokat jelenti, távolugrásban a serdülők között Pozsonyban, a juniorok között pedig Nagyszombatban győzött az országos bajnokságon. Utóbbi helyen a felnőttek között távolugrásban 3. lett. A pozsonyi országos bajnokságon a serdülők között 100 m-es futásban a 2. helyet sikerült megszereznie.

A felnőtt egyéni sportoló kategória díjazottjai:

Petényi Tamás (sakkozó) - 6. hely
Petényi Tamás a Dunaszerdahelyi Sakk Klub tagja. Tavaly az egyéni felnőtt zárt országos bajnokságon a 3. helyen végzett, amivel pályafutása első nagymesteri normáját teljesítette.

Peter Plavec (úszó) - 4-5. hely
Peter Plavec a Sportfanatic klub jeges- és hosszútávúszója. A jeges úszók szlovéniai világbajnokságán legjobb eredménye egy 7. hely volt. Emellett további szlovákiai és külföldi versenyeken is szép eredményeket könyvelhetett el.

Nyáry Richárd (úszó) - 4-5. hely
Nyáry Richárd szintén a Sportfanatic klub jeges- és hosszútávúszója. Legjobb tavalyi eredménye a jeges úszók szlovéniai világbajnokságán elért két 6. helyezése. Sikeresen szerepelt többek között az osztrák és a lengyel bajnokságon, valamint a szlovák és a cseh kupában.

Gányovics Balázs (birkózó) - 3. hely
Gányovics Balázs, a Dunaszerdahelyi Birkózóklub versenyzője 2020-as felnőtt országos bajnoki címmel büszkélkedhet, hiszen Szinnán, a kötöttfogású országos bajnokságon a 87 kg-osok mezőnyében nem talált legyőzőre, tehát aranyérmes lett. Elindult a szabadfogású országos bajnokságon is, amelyet szintén Szinnán rendeztek meg, és a 92 kg-osok mezőnyében 5. lett.

Hakszer Balázs (birkózó) - 2. hely
Hakszer Balázs szintén a Dunaszerdahelyi Birkózóklub színeiben versenyez. A sportoló a 2020-as évből két felnőtt bajnoki címet is fel tud mutatni, mindkettőt Szinnán szerezte a szabadfogású, illetve a kötöttfogású országos bajnokságon. Előbbi viadalon a 65, utóbbin pedig a 67 kg-osok mezőnyében diadalmaskodott.

Kalmár Zsolt (labdarúgó) - 1. hely
Kalmár Zsolt a DAC labdarúgócsapatának csapatkapitánya, legtöbb gólt szerző játékosa és vezére volt a 2019/20-as idényben, amikor a sárga-kékek bronzérmesek lettek a Fortuna ligában, a következő bajnokság őszi szezonját pedig a 2. helyen zárták. A Fortuna liga InStat statisztikája alapján a liga legjobbja, míg a Šport napilap szerkesztőinek pontozása alapján a 2020/21-es bajnokság őszi idényének legjobbja lett. Ősszel a Fortuna liga legjobb góllövője volt, továbbá segítette több klub- és ligarekord felállítását. A magyar válogatott stabil kezdőjátékosaként nagyban hozzájárult a nemzeti tizenegy 2020-as Európa-bajnokságra való kijutásához.

A csapat kategória legjobbjai:

Megy Sport DS (atlétika) - 2. hely
A Megy Sport DS atlétikai klub sikeres 2020-as esztendőt tudhat maga mögött. Amint az már elhangzott, Vodnyánszky Renáta tavaly különféle atlétikai versenyszámokban 8 alkalommal is a dobogón végzett fedett-, illetve szabadpályás országos bajnokságokon. Távolugrásban négy, 60 m-es futásban pedig egy aranyérmet gyűjtött. Másik két reményteljes sportoló a nyugat-szlovákiai bajnokságon szerzett bronzérmet: Bíró Szebasztián 60 m-es futásban, Tóth Bence pedig távolugrásban.

DAC futballcsapata (labdarúgás) - 1. hely
Ahogyan az már Kalmár Zsolt méltatásánál elhangzott, a DAC labdarúgócsapata a 2019/20-as idényben 3. helyen végzett a Fortuna ligában, amivel a klub fennállása során első ízben lett háromszor egymás után dobogós. 2020 őszén a DAC több klubrekordot is felállított: az európai kupaküzdelmekben két ellenfelet is búcsúztatott, első 8 bajnoki mérkőzését megnyerte (ez egyben szlovákiai rekord is), 11 fordulón keresztül vezette a tabellát, az addigi legtöbb pontot, győzelmet és gólt szerezte. A sárga-kékek négy labdarúgója hozzájárult ahhoz, hogy országának válogatottja kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra.

Az edző kategória díjazottjai:

Gaál Attila (birkozóedző) - 2. hely
A Dunaszerdahelyi Birkózóklub szép tavalyi sikerekkel büszkélkedhet, amihez Gaál Attila edző is hozzájárult. Védencei több kötött-, illetve szabadfogású versenyen is 1., 2. vagy 3. helyet birkóztak ki. Ezek az eredmények megmutatkoztak a csapatversenyekben is. A Dunaszerdahelyi Birkózóklub csapata a szinnai felnőtt kötöttfogású országos bajnokságon az 1., az ugyancsak szinnai felnőtt szabadfogású országos bajnokságon a 2., a somorjai junior kötöttfogású országos bajnokságon a 3., a szinnai junior szabadfogású országos bajnokságon pedig szintén a 3. helyen végzett.

Medgyes Renáta (atlétaedző) - 1. hely
A 15 és 20 év közötti egyéni sportoló kategória, valamint a csapat kategória eredményhirdetése során már kiderült, hogy a Megy Sport DS atlétikai klubnak sikerekben gazdag 2020-as éve volt. Ez megmutatkozik az edző kategória eredményhirdetésénél is, amelynek győztese Medgyes Renáta klubvezető és atlétaedző lett. Védencei a tavalyi év atlétikai versenyein, nagyrészt országos bajnokságain összesen 10 érmet, mégpedig 5 aranyérmet, 2 ezüstérmet és 3 bronzérmet gyűjtöttek.

A gálaestet a Kartai Adél Dance Club tehetséges táncosainak fellépése, valamint a Nélküled című dalt előadó Bittera Sophie Iman és Farkas Olivér közös duettje emelte.

Bíró Éva – Nagy Attila

A rendezvényen készült képgalériánkat (Nagy Attila felvételeit) itt tekinthetik meg.

Ezt már olvasta?

Címkék: Év Sportolója
Cookies