Jelenlegi hely

A tanulók 70-75 százaléka tér vissza júniusra az iskolapadba

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 22 - 10:05 | Oktatás
Mint arról korábban már beszámoltunk, Dunaszerdahely városi fenntartású óvodái és iskolái is megnyílnak június 1-jén. Az előzetes felmérések szerint az 1–5. évfolyamban tanuló dunaszerdahelyi gyerekek mintegy 70–75%-ka tér vissza az iskolapadba.
A tanulók 70-75 százaléka tér vissza júniusra az iskolapadba

„Kedves Szülők!

2020. június 1-jétől nyithatnak az alapiskolák 1–5. évfolyamai. A szülők dönthetnek arról, hogy elküldik-e iskolába a gyereküket az idei tanévben vagy sem. Szeretnénk tájékozódni a döntésükről, felmérni a véleményüket. Válaszukat köszönjük! Üdvözlettel...” 

Az utóbbi napokban Dunaszerdahely iskoláinak az 1–5. évfolyamában tanuló gyerekek szülei több ehhez hasonló e-mailt kaptak, amellyel az igazgatóságok felmérték annak az igényét, hogy kik azok, akik visszatérnek júniusban egy hónapra az iskolapadba. A felméréseket követően pedig azok, akik igényt tartottak a júniusi oktatásra, hasonló üzeneteket kaphattak:

„Iskolánk a június 1–30. közötti időszakban reggel 7.15-től délután 16.15-ig lesz nyitva az alsó tagozat és a felső tagozat 5. évfolyama számára.

Napközire azok tarthatnak igényt, akiknél ezidáig is volt, vagyis az alsó tagozat.

Az 5. évfolyam számára ebéddel zárul a délelőtt, nincs iskolai klub. Max. 5 tanítási óra lesz számukra 12.15-ig, majd ebéd. Az órarendjük egyszerűsödni fog, 1 nap max. 3 tanító lesz a tanteremben.”

Az előzetes felmérések szerint az érintett, Dunaszerdahelyen tanuló gyerekek 70–75% tér vissza az iskolába az előttünk álló hónapban. Ez jóvalta magasabb, mint az országos átlag: a felmérések szerint ugyanis Szlovákiában a szülők alig több mint 40 százaléka küldené vissza a gyermekét az iskolába.

Masszi János, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója elmondta, náluk már lezárták az igények felmérését. 

„Jövő héten szerdán három gyűlést is szervezünk, ahol már a részleteket beszéljük át a kollégákkal. Fontosnak tartom, hogy megfelelően jusson el minden fontos információ a szülőkhöz, a gyerekekhez és természetesen a kollégákhoz is” – fogalmazott. 

Kiemelte azt is, hogy teljes átszervezést igényel az iskola részéről a júniusi visszaállás, kis csoportokra kell osztaniuk a tanulókat, de a kormányrendeletben meghatározott feladatokon és szabályokon túl még arra is ügyelniük kell a szervezésnél, hogy az ötödikben tanító pedagógusok a 6–9. évfolyam tanulóit érintő távoktatást továbbra is tudják folytatni.

„Annyi bizonyos, hogy nem ott folytatjuk, ahol márciusban abbahagytuk, hanem erre az egy hónapra egy új rendszert alakítunk ki” – zárta Masszi János.

Nagy Árpád, a Szabó Gyula alapiskola igazgatója is több átszervezési problémára mutatott rá. 

„Nem lesz egyszerű feladat, hiszen nem csak azokkal a gyerekekkel kell majd foglalkoznia a pedagógusoknak, akik mindennap bejárnak, hanem folytatniuk kell mintegy párhuzamosan a távoktatást az otthon maradt tanulókkal is.” 

Ezen talán majd az lazít, hogy nagyon sok új anyagot ebben az egy hónapban nem tudnak majd úgysem feldolgozni, hanem főleg átismételik a távoktatás során eddig átvett anyagot. 

A minisztérium egy hétoldalas körlevélben fogalmazta meg azokat a teendőket, amelyeket az iskoláknak júniusban teljesíteniük kell.

„A legnagyobb problémát az iskoláknak az 5. évfolyam megnyitása okozza. Ám mivel igény van rá, és a minisztérium is így rendelkezik, igazodnunk kell. Mindenesetre mi nem csak gyerekmegőrzőként akarjuk ezt az egy hónapos iskolaidőt eltölteni, hanem valóban érdemleges munkával, ismétlésekkel megtölteni azt” – fogalmazott Nagy Árpád. 

Az ötödikesek tanításánál a problémát az okozza, hogy az ott tanító pedagógusok emellett távoktatásban viszik a felsőbb évfolyamok tanulóit is. Magyarán egy teljesen új órarendet kell összeállítaniuk az igazgatóknak, hogy pedagóguskollégáik munkáját megfelelően tudják koordinálni. 

Ráadásul a hatvan évesnél idősebb kollégákat nem is kötelezhetnék a munkára, bár többen közülük jelezték, készek visszaállni a munkába. Ugyanez vonatkozik a várandós kolléganőikre is. Tehát többpólusú, és nem teljesen átgondolt a problematikája a rendkívüli iskolakezdésnek.

Ibolya Olivér, a Kodály Zoltán alapiskola igazgatója szintén megerősítette a teljes átszervezés tényét. Náluk ugyancsak az osztályfőnökök gyűjtik össze a szülői igényeket, ők ezt a tanítást megelőző hét legelején zárják le. A júniusi tanítás részleteiről szintúgy akkor egyeztetnek, illetve pontosítanak a tanárokkal. 

A május 20-án érvénybe lépett kormányrendelet szerint szájmaszk viselése alól kivételt kapnak a pedagógus alkalmazottak vagy egyéb szakalkalmazottak (például a pedagógus asszisztense vagy a speciális pedagógusok) az oktató-nevelő munka során, az alapiskolás tanulók az iskola épületében és annak külterületén az oktatás ideje alatt, illetve az ovis gyerekek az óvoda épületében és annak külterületén.

(na)

Címkék: iskolakezdés