Back to top

A tanulók 70-75 százaléka tér vissza júniusra az iskolapadba

Publikálva: 2020, május 22 - 10:05
Mint arról korábban már beszámoltunk, Dunaszerdahely városi fenntartású óvodái és iskolái is megnyílnak június 1-jén. Az előzetes felmérések szerint az 1–5. évfolyamban tanuló dunaszerdahelyi gyerekek mintegy 70–75%-ka tér vissza az iskolapadba.
A tanulók 70-75 százaléka tér vissza júniusra az iskolapadba

„Kedves Szülők!

2020. június 1-jétől nyithatnak az alapiskolák 1–5. évfolyamai. A szülők dönthetnek arról, hogy elküldik-e iskolába a gyereküket az idei tanévben vagy sem. Szeretnénk tájékozódni a döntésükről, felmérni a véleményüket. Válaszukat köszönjük! Üdvözlettel...” 

Az utóbbi napokban Dunaszerdahely iskoláinak az 1–5. évfolyamában tanuló gyerekek szülei több ehhez hasonló e-mailt kaptak, amellyel az igazgatóságok felmérték annak az igényét, hogy kik azok, akik visszatérnek júniusban egy hónapra az iskolapadba. A felméréseket követően pedig azok, akik igényt tartottak a júniusi oktatásra, hasonló üzeneteket kaphattak:

„Iskolánk a június 1–30. közötti időszakban reggel 7.15-től délután 16.15-ig lesz nyitva az alsó tagozat és a felső tagozat 5. évfolyama számára.

Napközire azok tarthatnak igényt, akiknél ezidáig is volt, vagyis az alsó tagozat.

Az 5. évfolyam számára ebéddel zárul a délelőtt, nincs iskolai klub. Max. 5 tanítási óra lesz számukra 12.15-ig, majd ebéd. Az órarendjük egyszerűsödni fog, 1 nap max. 3 tanító lesz a tanteremben.”

Az előzetes felmérések szerint az érintett, Dunaszerdahelyen tanuló gyerekek 70–75% tér vissza az iskolába az előttünk álló hónapban. Ez jóvalta magasabb, mint az országos átlag: a felmérések szerint ugyanis Szlovákiában a szülők alig több mint 40 százaléka küldené vissza a gyermekét az iskolába.

Masszi János, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója elmondta, náluk már lezárták az igények felmérését. 

„Jövő héten szerdán három gyűlést is szervezünk, ahol már a részleteket beszéljük át a kollégákkal. Fontosnak tartom, hogy megfelelően jusson el minden fontos információ a szülőkhöz, a gyerekekhez és természetesen a kollégákhoz is” – fogalmazott. 

Kiemelte azt is, hogy teljes átszervezést igényel az iskola részéről a júniusi visszaállás, kis csoportokra kell osztaniuk a tanulókat, de a kormányrendeletben meghatározott feladatokon és szabályokon túl még arra is ügyelniük kell a szervezésnél, hogy az ötödikben tanító pedagógusok a 6–9. évfolyam tanulóit érintő távoktatást továbbra is tudják folytatni.

„Annyi bizonyos, hogy nem ott folytatjuk, ahol márciusban abbahagytuk, hanem erre az egy hónapra egy új rendszert alakítunk ki” – zárta Masszi János.

Nagy Árpád, a Szabó Gyula alapiskola igazgatója is több átszervezési problémára mutatott rá. 

„Nem lesz egyszerű feladat, hiszen nem csak azokkal a gyerekekkel kell majd foglalkoznia a pedagógusoknak, akik mindennap bejárnak, hanem folytatniuk kell mintegy párhuzamosan a távoktatást az otthon maradt tanulókkal is.” 

Ezen talán majd az lazít, hogy nagyon sok új anyagot ebben az egy hónapban nem tudnak majd úgysem feldolgozni, hanem főleg átismételik a távoktatás során eddig átvett anyagot. 

A minisztérium egy hétoldalas körlevélben fogalmazta meg azokat a teendőket, amelyeket az iskoláknak júniusban teljesíteniük kell.

„A legnagyobb problémát az iskoláknak az 5. évfolyam megnyitása okozza. Ám mivel igény van rá, és a minisztérium is így rendelkezik, igazodnunk kell. Mindenesetre mi nem csak gyerekmegőrzőként akarjuk ezt az egy hónapos iskolaidőt eltölteni, hanem valóban érdemleges munkával, ismétlésekkel megtölteni azt” – fogalmazott Nagy Árpád. 

Az ötödikesek tanításánál a problémát az okozza, hogy az ott tanító pedagógusok emellett távoktatásban viszik a felsőbb évfolyamok tanulóit is. Magyarán egy teljesen új órarendet kell összeállítaniuk az igazgatóknak, hogy pedagóguskollégáik munkáját megfelelően tudják koordinálni. 

Ráadásul a hatvan évesnél idősebb kollégákat nem is kötelezhetnék a munkára, bár többen közülük jelezték, készek visszaállni a munkába. Ugyanez vonatkozik a várandós kolléganőikre is. Tehát többpólusú, és nem teljesen átgondolt a problematikája a rendkívüli iskolakezdésnek.

Ibolya Olivér, a Kodály Zoltán alapiskola igazgatója szintén megerősítette a teljes átszervezés tényét. Náluk ugyancsak az osztályfőnökök gyűjtik össze a szülői igényeket, ők ezt a tanítást megelőző hét legelején zárják le. A júniusi tanítás részleteiről szintúgy akkor egyeztetnek, illetve pontosítanak a tanárokkal. 

A május 20-án érvénybe lépett kormányrendelet szerint szájmaszk viselése alól kivételt kapnak a pedagógus alkalmazottak vagy egyéb szakalkalmazottak (például a pedagógus asszisztense vagy a speciális pedagógusok) az oktató-nevelő munka során, az alapiskolás tanulók az iskola épületében és annak külterületén az oktatás ideje alatt, illetve az ovis gyerekek az óvoda épületében és annak külterületén.

(na)

Ezt már olvasta?

Címkék: iskolakezdés
Cookies