Back to top

Tanuljunk meg védekezni

Publikálva: 2016, október 13 - 14:04
Szerda este ingyenes önvédelmi előadást tartott Sklut Tibor, önvédelmi szakértő.

Sklut Tibor, aki a kötelező katonai szolgálat alatt sajátította el az önvédelem alapjait, öt évvel ezelőtt kilenc hónapot töltött külföldön, különböző kiképzéseken, hogy tovább mélyítse ezt a tudását. Nagyon jónak tartja az önvédelmi sportokat és harcművészeteket, de hátrányként látja azt, hogy hosszú folyamat, amíg komolyabb eredményt tud elérni az egyén. Egy szakmai csapattal ők olyan önvédelmi technikákat dolgoztak ki, amelyek az elképzelésük szerinti célokat a hétköznapi emberek számára is elérhetővé teszik: a védekezési technika egyszerű, könnyen elsajátítható és hatékony legyen. Nem ígérte a jelenlévőknek, hogy gyakorlás nélkül csúcssportolót farag az érdeklődőből, de a védelmi küszöböt emelik ezek a gyakorlatok. Vannak persze speciális technikák is, amelyek segítik a városi rendőrök, különböző események rendezőinek munkáját, a taxisok, a postások, a boltosok önvédelmével foglalkoznak, de azokat speciális oktatás keretében mutatják be. Azt tartja fontosnak, hogy az utca embere is fel legyen készülve lelkileg, ugyanakkor ismerjen olyan alap technikákat is, amelyekkel hatékonyan tudja megvédeni magát. Az önvédelem lényege ugyanis nem a visszatámadás, hanem a helyzetet felmérve a támadás kivédése és a megmenekülés.

Az előadás interaktívan zajlott, mert Sklut úr elbeszélését rövid önvédelmi videók mellett helyzetgyakorlatok is színesítették. Mindenki érdeklődve figyelte, ahogy a közönség soraiból felkért résztvevők próbálták megoldani az adott szituációt, majd a szakértő tanácsai szerint egyszerű mozdulatokkal tudtak hatékonyan védekezni. Az előadó elmondta, hogy a közeljövőben Dunaszerdahelyen is terveznek célirányos edzéseket, amelyre szívesen látnak mindenkit - edzettségi foktól, nemtől, kortól függetlenül. Ezen edzések programja ugyanis úgy alakul, ahogy az éppen adott csoport összetétele megköveteli. A kurzuson a résztvevők elsajátíthatják az alap önvédelmi technikákat, megtanulják használni a környezetükben található tárgyakat, illetve a KobuKrav-ban használt, duralból készült kulcstartót is.

A szakértő megjegyezte, hogy igazán hatékonnyá úgy válhat a védekezés, ha a honlapon található online videókat megtekintve, azokat a gyakorlatban is kipróbálhatják az érdeklődők.
Sklut Tibor utólag tájékoztatta portálunkat, hogy Dunaszerdahelyen a jövő hét folyamán több előadásra, illetve edzésre is sor kerül. Az egészségügyi szakközépiskolában, a nyílt napok keretében, kedden tart öt előadást, majd csütörtökön és pénteken (október 20-21.) este 18:00 órától, valamint szombat (október 22.) délelőtt 10:00 órától várják az érdeklődőket az első önvédelmi KobuKrav edzésekre, a volt Fima Möbel üzlethez tartozó raktárhelyiségbe. Ezek lesznek az úgynevezett „nulladik” edzések, amelyek alapján állítják össze a majdani csoportokat. Az edzésen való részvétel bejelentkezési kötelezettséggel jár. Bővebb információt Sklut Tibortól kaphatnak az érdeklődők, a 0917/ 125 159-es telefonszámon.

Ezt már olvasta?

Címkék: KobuKrav
Cookies