Back to top

Táncos Brazília

Publikálva: 2017, január 13 - 16:06
2016 őszén közel három hetes brazíliai turnén vett részt a Dunaág Néptáncműhely Zerda Kamara Néptáncegyüttes a Pósfa zenekar kíséretében. Csütörtök este erről a szeptemberi útról tartottak beszámolót az együttes vezetői: Volner Nagy Melinda és Nagy Iván, Pintér Zoltán fotóinak segítségével.
Táncos Brazília
Elöljáróban megtudtuk, hogy az utazás gondolata már 2015 nyarán megfogalmazódott - eredetileg Paraguay és Brazília úti céllal -, amely aztán az utazás drágulása miatt csak Brazíliára korlátozódott. A magyarországi Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a fortalezai Universidade Federal do Ceará együttműködéséből kifolyólag adódott lehetőség a turnéra, mely három brazíliai várost érintett: São Paolot, Rio de Janeirot, és a meghívó várost, Fortalezat. 
Az első állomásuk São Paolo volt, ahol egy magyar szerzetesek által alapított középiskola vendégei voltak, de felléptek a helyi Magyar Házban, és egy favelában lévő iskolában is. Érdekes lett a rövid Rio de Janeiro-i kiruccanás, itt ugyanis a pont aznap nyíló paralimpia forgatagába is belecsöppentek. Az egy hetes São Paolo-i tartózkodás után a belföldi turistaközpontba, Fortalezába tették át székhelyüket, ami szintén érdekes élményekkel szolgált.
Beszéltek a Brazíliában élő magyarokról, a São Paolo-i egyetemen magyar kultúrát és irodalmat tanító győri lányról, Saroltáról, a hárommillió lakosú Fortaleza egyetlen színházáról, melyben életük egyik legfurább fellépése volt - tegyük hozzá, hatalmas sikerrel.
Az utazás ugyan a múlté, de mint Melinda és Iván elmondták, a turné alatt igazi barátságok is kötődtek. Többekkel a mai napig tartják a kapcsolatot, sőt, azóta már itt, Európában is találkoztak olyanokkal, akikkel Brazíliában ismerkedtek meg.
Ízelítőként néhány felvétel a képes beszámolóról: Képgaléria.

Ezt már olvasta?