Back to top

Találjunk vissza

Publikálva: 2022, április 4 - 21:42
Néha már azt gondoljuk, hogy ennek a két éve tartó bizonytalanságnak nem is lesz vége. Pedig így lesz. Néhány hete még úgy tűnt, a koronavírus ha nem is tűnik el, legalább hatása mérséklődik a mindennapjainkra, de időközben a szomszédunkban kitört egy háború, amelynek fenyegetéseit jobban érezzük, mint a világban zajló más konfliktusokét.
Találjunk vissza

Ebben az időszakban aztán az emelkedő árak és a kiszámíthatatlan jövő közepette egy dologra az eddigieknél is jobban oda kellene figyelnünk, méghozzá a lelki egyensúlyunk megteremtésére. Anélkül ugyanis a sok információ és (ál)hír világában könnyen válhatunk a kor ilyen vagy olyan áldozatává. Láthatjuk ezt a nyugdíjasok hiszékenységét kihasználó csalók számának növekedésében és abban is, hányan igyekeztek az orosz-ukrán konfliktus kitörése utáni napokban kivenni megtakarításaikat a bankokból vagy útlevelet készíttetni itt a járásunkban is.

Az idősebbek persze megjegyezhetik, nincs semmi új a nap alatt, az emberi természet már csak ilyen, a pánik könnyen úrrá lesz rajta, de még soha nem éltünk olyan korszakban, amikor a hírek ilyen mennyiségben ömlöttek ránk egy-egy vészhelyzetben, ezért aztán a folyamatok is felgyorsultak.

A koronavírus megmutatta ennek veszélyes következményeit, hiszen már-már vallásszerű tagadók csoportja alakult, akik egy része minden tudományos állítást kétségbe akart vonni, miközben a másik oldalon sem találtuk a megfelelő választ, amely segített volna ezen kétségeket megfelelő mederbe terelni.

Nincs ez másként a háború kapcsán sem, pedig a megosztottság semmilyen korban nem vezetett jóra. Örömteli ugyanakkor látni, hogy rengetegen próbálnak segíteni a háború ellen menekülőknek, s bízzunk benne, a harcok hamarosan véget érnek, mert ahogy a járvány is rávilágított, egy elhúzódó szükséghelyzet mindig új szituációt teremt. Jó volna, ha már legalább részben visszatérhetnénk a 2020 előtti mindennapokhoz, mert az emberéletekben és a gazdaságban tett pusztítások mellett a vírus a lelkeket sem kímélte.

Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Cookies