Back to top

A Szputnyik gyártója nem adta át az ellenőrzéshez szükséges adatok 80%-át

Publikálva: 2021, április 8 - 17:42
A ŠÚKL megerősítette: ez a Szputnyik nem az a Szputnyik, ráadásul a kért adatok sem érkeznek meg, így egyelőre azt javasolják, hogy regisztrált vakcinákkal oltsanak.
A Szputnyik gyártója nem adta át az ellenőrzéshez szükséges adatok 80%-át

A Szputnyik gyártója nem adta át az ellenőrzéshez szükséges adatok 80 százalékát az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalnak (ŠÚKL), mondta a hivatal vezetője, Zuzana Baťová. Továbbra is azt ajánlják, Szlovákiában csak regisztrált oltóanyaggal oltsanak.

„A Szputnyik gyártója többszöri kérésünk után sem szolgáltatott adatokat a preklinikai vizsgálatokról, a gyártásról és a klinikai vizsgálatokról, beleértve a biztonságosságot és a hatékonyságot érintő adatokat is” – mondta Baťová.

Hozzátette, a Szputnyik bár több mindenben megfelelt a követelményeknek, pusztán laboratóriumi tesztek alapján nem lehet következtetéseket levonni sem a vakcina előnyeit, sem a hátrányait illetően.

A hivatal álláspontja szerint a Szlovákiának küldött Szputnyik adatai nem egyeznek meg a Lancet nevű tudományos folyóiratban közölt adatokkal. A ŠÚKL felvette a kapcsolatot a magyarországi Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) is, hiszen az EU-n belül jelenleg csak Magyarországon használják az orosz vakcinát, azonban a magyar fél titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket.

(LB/Felvidék.ma/TASR)

Ezt már olvasta?

Cookies