Jelenlegi hely

Szoptatás világhete – beszélgetés szakértőkkel – programajánló

Ezt már olvasta?

Jön már…

Jön már…

Hogy az idei advent egészen más lesz, azt hiszem,...

Publikálva: 2020, július 23 - 09:43 | Színes
Augusztus első hetében a világ minden táján kisebb és nagyobb szervezetek fognak össze, hogy különféle rendezvények keretein belül felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. A téma sok édesanya számára nagyon érzékeny, ezért különösen fontos, hogy nyitottsággal és elfogadással közelítsük meg. Az esemény szervezőjét Hacsik Katalint kérdeztük a részletekről.
Szoptatás világhete – beszélgetés szakértőkkel – programajánló

„Körülbelül három évvel ezelőtt alapítottunk egy szoptatást támogató csoportot, melynek akkor elsődleges célja az volt, hogy hiteles információkhoz jussanak az édesanyák. Sok kérdés érkezik a csoportba, különböző témákban. Vannak kérdések, amelyek többször visszatérnek, amelyek gyakran foglalkoztatják az anyukákat.  Idén úgy döntöttünk, a szoptatás világhete alkalmából megszervezünk egy interaktív előadást. Olyan szakembereket hívtunk vendégként, akik választ adnak a gyakran ismétlődő kérdésekre. Vendégünk lesz Horňák Simon Alica, rezidens szülész-nőgyógyász. Megtudjuk, milyen változásokon megy keresztül az anyuka szervezete szülés után, illetve szoptatás során. Meghallgathatjuk, mi az álláspontja egy orvosnak a terhesség alatti szoptatásról.

Fontosnak tartottuk, hogy a szakértők között legyen egy kötődő nevelést támogató pszichológus is, aki maga is tapasztalt anyuka. A szoptatásnak ugyanis van egy lelki háttere is, amelyről nagyon keveset beszélünk. Molnár Andrea elmagyarázza nekünk,  mit nevezünk válaszkész nevelésnek, és miért fontos ez. Segít nekünk választ kapni arra, hogy nem  kényeztetjük-e el a babát, ha hordozzuk vagy igény szerint szoptatjuk, és még azt is hagyjuk, hogy a szülői ágyban aludjon. Vitatott kérdés a leszoktatás. Bele szabad-e ebbe avatkozni? Ha igen, milyen mértékben és ütemben.

Pálfy Ella egy nagyon tapasztalt anyuka. Azon kevesek közé tartozik, aki úgy tud beszélni a szoptatásról és az előforduló nehézségekről, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Mert ugye az is. Foglalkozását tekintve rezidens belgyógyász, így nagyon hitelesen el tudja nekünk magyarázni miért is fontos az anyatejes táplálás, de szó lesz a hosszú távú szoptatásról is.

Van két vállalkozás itt a régiónkban, akik nem hiányozhatnak erről a rendezvényről. Mindkét vállalkozást kisgyerekes anyukák vezetik, és mindkettő összefügg a szoptatással. Az egyik a Milky Mommies, akik anyatejből készítenek ékszereket. Egy ilyen ékszer, azon felül hogy csodaszép, nagyon szép emlék a szoptatási időszakról. Az összejövetelre elhoznak a lányok pár ékszert, illetve aki már tudja, hogy szeretne rendelni, leadhatja az anyatejet/hajat náluk. A rendezvény végén egy valakit kisorsolunk, akit a Milky Mommies megajándékoz egy anyatejes fülbevalóval.

Štefkovič Patasi Áginak az eseményre invitáló írását a KlikkOut magazinban itt olvashatja el

Címkék: KLIKKout