Back to top

Szomorú hír: ősszel még többe kerülnek majd az élelmiszerek

Publikálva: 2022, június 21 - 14:51
Élelmiszerek esetében az infláció ősszel meghaladhatja a 20 százalékot. Ezt Emil Macho az élelmiszerkamara elnöke jelentette ki, amikor újságírókkal találkozott. Ennek pedig véleménye szerint az lesz az eredménye, hogy a lakosság az olcsóbb, kevesebb hozzáadott értékű élelmiszereket keresi és nem veszi a prémiumtermékeket.
Szomorú hír: ősszel még többe kerülnek majd az élelmiszerek

Ilyennek számít a népszerű csirkemell. Már visszaesett az érdeklődés iránta, sokkal inkább csirkeszárnyat és csirkecombot vásárolnak az emberek. Ennek prózai oka van. A csirkemell már túl drága. És ennek még nincs vége.

Bár 16 százalékosnak mondják az inflációt, figyelmeztetett arra is, hogy a tejtermékek közül sokkal kevésbé vásárolják az emberek a vajat, áttérnek a margarinokra vagy a kenővajakra, amelyekben több a növényi zsiradék, vagy olcsóbb, növényi zsiradékot tartalmazó kenővajat vesznek-e.

Míg egy évvel ezelőtt akcióban 1,29 euróért is lehetett vajat venni, ma már 3 euró alatti áron sem könnyű hozzájutni. Az emberek, főleg az idősek már el kell gondolkodjanak azon, hogy vajat vesznek-e, ami 82 százalékban tartalmaz zsírt, vagy pedig az olcsóbb megoldást, növényi zsírokat tartalmazó kenővajat vesznek-e.

Macho szerint célzott segítségre van szükség, azoknak a csoportoknak a támogatására, akik erre valóban rászorulnak.

Erről a köztársasági elnökkel is beszéltek, nem értenek egyet azzal, hogy mindenki kapjon anyagi segítséget, inkább azokat a kis jövedelmű háztartásokat kell segíteni, amelyek valóban megélhetési gondokkal küzdnek. Hogy meg tudják venni az élelmiszereket.

Ezzel lehetne támogatni az élelmiszervásárlást. A másik lehetőség erre, hogy energiatámogatást kapjanak a hústermelők. Szerinte ez csökkentené az inflációt.

Szlovákiában ebben az évben több mint 10 százalékos infláció várható, jövőre még ennél is kicsivel több.

Ennek egyenes következményeként gyengül a gazdasági növekedés, idén és jövőre 1,4 % és 1,9 %-osra várják, mondta a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Peter Kažimír.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies